Kerncentrale Doel 3 heropgestart
Foto: AFP

De kernreactor Doel 3 werd zondagochtend heropgestart, zo bevestigt uitbater Engie Electrabel. De centrale was donderdagnamiddag automatisch stilgevallen na een probleem met een testprogramma. “Doel 3 werd rond 5 uur deze ochtend heropgestart. In de loop van de dag gaan we naar 100 procent capaciteit”, aldus woordvoerster Geetha Keyaert.

Het probleem werd veroorzaakt omdat twee testprogramma’s tegelijkertijd uitgevoerd werden op de turbine, zo meldde Engie Electrabel eerder. De uitbater moest de nodige correctieve stappen ondernemen aan de software.

Doel 3 staat samen met Tihange 2 bekend als “scheurtjescentrale”. Ze werden in maart 2014 stilgelegd, maar mochten na onderzoek en met goedkeuring van de Belgische nucleaire waakhond Fanc weer opgestart worden. Inmiddels meldde de krant Luxemburger Wort dat Luxemburg zich aangesloten heeft bij de vraag van Duitsland om Doel 3 en Tihange 2 opnieuw stil te leggen, zolang er vragen blijven bestaan over de veiligheid. Eerder deze week vroeg de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks de Belgische regering om de centrales toch weer stil te leggen zolang er vragen blijven bestaan over hun veiligheid.

Van de zeven reactoren in Doel en Tihange liggen momenteel Doel 1 en 2 nog stil. Doel 1 werd op 13 april stilgelegd voor herstellingswerken, die meer tijd in beslag nemen dan eerst aangekondigd. De heropstart van Doel 1 is nu voorzien eind mei. Doel 2 ligt ook stil, maar voor een gepland onderhoud.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig