Twijfel over Noord-Koreaanse raketlancering
Foto: AP

Het Noord-Koreaanse leger heeft klaarblijkelijk een ballistische raket afgevuurd vanaf een onderzeeër in de Japanse Zee (Oostzee). Volgens Noord-Korea zelf gaat het om een geslaagde test, maar buurland Zuid-Korea stelt dat de lancering mislukt is.

De nieuwe test komt er te midden van de toenemende spanningen in de regio. In het licht van nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad vanwege het omstreden atoomprogramma van Pyongyang en een grootschalig manoeuvre van de Verenigde Staten samen met Zuid-Korea heeft Noord-Korea de laatste tijd raketten van verschillende types getest. Een woordvoerder van het Amerikaanse State Department noemde de test zaterdag een ‘flagrante inbreuk’ op de resoluties van de Veiligheidsraad.

Twijfel over Noord-Koreaanse raketlancering
Kim Jong-un was bij de lancering zelf aanwezig Foto: AP

Noord-Korea heeft zondag bevestigd dat de raketlancering wel degelijk heeft plaatsgevonden, en dat ze succesvol was, aldus het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op gezag van het Noord-Koreaanse staatsagentschap KCNA. Dat meldt dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf aanwezig was op het ‘belangrijke evenement’ en benadrukt dat Pyongyang nu over de mogelijkheden beschikt op zijn tegenstanders in Zuid-Korea en de Verenigde Staten aan te vallen, ‘zonder waarschuwing en wanneer het maar wil’.

Volgens Zuid-Korea is de lancering echter mislukt, omdat de raket een afstand van ten minste 300 kilometer kan afleggen, maar toch slechts 30 kilometer ver vloog.

Een SLBM (submarine-launched ballistic missile) is zeer moeilijk af te weren, omdat ze pas gedetecteerd kan worden als ze zich al in de lucht bevindt. De wapens zijn bovendien zeer mobiel.

‘Niet geïntimideerd’

Noord-Korea is bereid zijn nucleaire tests te stoppen als de Verenigde Staten hun jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea opschorten. Dat heeft de Noord-Koreaane minister van Buitenlandse Zaken Ri Su Yong gemeld tijdens een interview met persbureau Associated Press. Hij verdedigde ook het recht van zijn land om nucleaire afschrikmiddelen te bezitten, en waarschuwde dat Noord-Korea niet geïntimideerd is door de internationale sancties die tegen het land worden opgelegd.

Hij voegde daaraan toe dat het opschorten van de militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea de weg zou kunnen openen voor onderhandelingen en de spanningen op het Koreaanse schiereiland zou kunnen verminderen. Indien de oefeningen ‘voor een bepaalde periode, voor enkele jaren’ stoppen, dan ‘kunnen nieuwe opportuniteiten ontstaan voor beide landen en de rest van de wereld’.

Noord-Korea, dat de oefeningen ziet als een repetitie voor een invasie, heeft eerder al dergelijke voorstellen gelanceerd, maar de VS hebben steeds gereageerd dat Pyongyang eerst zijn nucleaire wapens moet opgeven voor een gesprekken kunnen komen.