Grieks-Macedonische grens is gesloten, en toch kunnen vluchtelingen oversteken
Foto: AP

Verschillende tientallen migranten zijn erin geslaagd vanuit het vluchtelingenkamp van Idomeni in Griekenland de grens met Macedonië, die sinds eind februari gesloten is, over te steken. Dat heeft een fotograaf van persbureau AFP ter plaatse vastgesteld. De Macedonische politie kan het nieuws niet bevestigen. “Er zijn regelmatig dergelijke illegale pogingen”, aldus politiewoordvoerder Toni Angelovski. “De politie doet haar best om de grens te verdedigen.”

De fotograaf bevond zich in Gevgelija, aan de Macedonische kant van de grens, toen hij plots een persoon uit het bos zag komen, gevolgd door twee of drie anderen. In het bos zag hij nog een vijftigtal andere mensen die aan het rusten waren, na een tocht van drie uur uit Idomeni, waarbij ze onder meer een rivier moesten oversteken. Onder hen waren ook verschillende vrouwen en kinderen, en de fotograaf vermoedt dat er nog meer migranten onderweg waren.

Op 15 maart probeerden al honderden migranten de rivier over te steken. Ze kregen daarbij de hulp van mensenrechtenactivisten. De migranten werden uiteindelijk manu militari teruggestuurd naar Idomeni, waar ze enkele uren werden vastgehouden voor het illegaal oversteken van de grens.

Sinds begin maart verblijven meer dan 10.000 migranten in kampen in Idomeni, vlakbij de grens die met prikkeldraad is afgesloten. Er vonden al verschillende incidenten plaats tussen migranten die de grens proberen over te steken en de Macedonische politie. Twee weken geleden nog raakten een 260-tal migranten gewond door traangas. Een woordvoerder van het leger liet in maart weten dat de politie en het leger dagelijks 50 tot 300 migranten moeten terugsturen naar Griekenland.

Aan de Griekse grens met de zogenaamde Balkanroute richting het noorden van de EU, die afgesloten is, zijn momenteel 54.000 migranten geblokkeerd.