Aantal starters blijft toenemen
NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws Foto: BELGA

Tijdens de eerste drie maanden van 2016 hebben 24.377 nieuwe ondernemingen het levenslicht gezien in België. Dat zijn er 4,7 procent meer dan tijdens het eerste kwartaal van 2015, nochtans een recordjaar qua aantal bedrijfscreaties.

Dat blijkt uit cijfers van handelsinformatieleverancier Roularta Business Information, meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zondag.

Volgens het NSZ was 2015 al een recordjaar voor wat betreft het oprichten van nieuwe ondernemingen. In 2016 lijkt alles erop te wijzen dat dezelfde weg wordt opgegaan. Bovendien is er een toename van het aantal starters in de drie regio’s van het land, al zijn er wel verschillen. Zo neemt het aantal starters in Vlaanderen met 7 procent toe, terwijl het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+2,2 procent) en Wallonië (+1,1 procent) een lagere groei kennen.

De meeste starters kozen tijdens het eerste kwartaal van 2016 voor de vrije beroepen (13,9 procent), gevolgd door de groot- en kleinhandel (13 procent), de bouw (11,2 procent) de dienstenindustrie (11 procent) en de horeca (5,6 procent).

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws spreekt van ‘een positief bilan’. ‘Er worden duidelijk nog steeds meer ondernemingen gecreëerd en dat is goed nieuws voor onze economie. Nu komt het erop aan om die starters zoveel mogelijk overlevingskansen te geven, want nog steeds zien we dat ongeveer een derde van alle bedrijven na vijf jaar van het toneel verdwenen is.”

De ondernemersorganisatie is ervan overtuigd dat een aantal maatregelen van de regering-Michel, zoals het schrappen van de sociale bijdragen bij de eerste aanwerving, het terugdringen van de RSZ-bijdragen van 33 naar 25 procent of de sociale bijdragen die in 2018 naar 20,5 procent worden teruggebracht, een positieve impact hebben op het ondernemersklimaat in ons land.

Terreuraanslagen

Deze positieve koers kan mogelijk gekeerd worden door de aanslagen van 22 maart en de economische impact die deze terreurdaden hebben gehad. ‘Wie bijvoorbeeld van plan was om een winkel of een horecazaak op te starten, zal dat nu misschien uitstellen’, zegt Mattheeuws.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig