Alle treinen stoppen weer in Brussels Airport
Foto: BELGA

Vanaf zaterdag stoppen alle voorziene treinen opnieuw in het treinstation van Brussels Airport, zo bevestigt de NMBS. Het andere doelwit van de terreuraanslagen van 22 maart, het metrostation Maalbeek, wordt vanaf maandag weer in gebruik genomen.

De spoorwegmaatschappij startte vrijdag de treinverbinding naar de luchthaven opnieuw op. Voorlopig wordt daarbij gebruikgemaakt van het oude treinstation. Na de terroristische aanslag op de vertrekhal van Zaventem op 22 maart reden er een maand geen treinen meer naar de luchthaven.

‘Vanaf vandaag is er opnieuw een volledige dienstregeling’, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. Vrijdag werden de treinen uit Oostende en Brugge richting Brussels Airport nog beperkt tot Schaarbeek.

De NMBS maakt gebruik van het oude station. Dat bevindt zich in hetzelfde gebouw, en maakt gebruik van dezelfde perrons. De reizigers kunnen voorlopig enkel gebruik maken van één lift en de trappen om het station te verlaten. ‘Sinds vrijdagnamiddag is een van de twee liften opnieuw in werking. De roltrappen werken nog niet.’ Reizigers kunnen voorlopig ook alleen gebruik maken van een ticketautomaat.

Metro

Als alles goed gaat, stoppen maandagochtend vanaf 06.00 uur voor het eerst in meer dan een maand opnieuw metrostellen in Maalbeek. Bij de aanslag op 22 maart raakte het metrostation zwaar beschadigd. Sindsdien is er dag en nacht gewerkt om de nodige herstellingen uit te voeren.

‘Die herstellingen zijn zo goed als klaar’, zegt MIVB-woordvoerster Ann Van Hamme. ‘Het gedeelte dat nog niet klaar is, zal door schermen aan het zicht van het publiek onttrokken worden. Normaal gezien stopt maandag vanaf 06.00 uur het eerste metrostel opnieuw in Maalbeek, tenzij de Nationale Veiligheidsraad ons dit weekend nog groen licht geeft om de normale dienstregeling te herstellen. Voorlopig mag de metro immers enkel rijden tussen 06.00 uur en 22.00 uur, terwijl we in normale omstandigheden al vanaf 05.30 uur rijden.’

Het metrostation Maalbeek is onder meer gekend door de grote portretten van kunstenaar Benoît Van Innis die aan de perrons hangen. Ook die raakten beschadigd bij de aanslag. ‘Een aantal van de tegels van die portretten zijn beschadigd geraakt en konden nog niet hersteld worden’, zegt MIVB-woordvoerster Ann Van Hamme. Dat gebeurt later.