Opleiding bouw via afstandsonderwijs
Foto: Jobat.be
Het lijkt opmerkelijk, maar het is mogelijk om een bachelor bouwkunde te halen in afstandsonderwijs. Dergelijk initiatief volgt eigenlijk de algemene trend van digitalisering in de bouwsector.

Het is de hogeschool LUCA-campus Sint-Lukas die naar eigen zeggen de eerste is in Vlaanderen die een opleiding bachelor bouwkunde aanbiedt via afstandsonderwijs. “Het is een formule van blended learning”, verduidelijkt opleidingshoofd Peter Gilis. De formule is bedoeld voor werkenden. Het gaat om afstandsonderwijs via de pc, maar de studenten kunnen maandelijks vragen over de leerstof te komen stellen. “Dit gaan we overigens opvoeren naar een tweewekelijks ritme.”

?Afstandsleren beperkt ?

Het hele project past in de verdere digitalisering. Bij jobs als calculator of technisch tekenaar gaat het om veel computerwerk. Een trend die algemeen is. Vroeger was er in een schrijnwerkerij bijvoorbeeld vooral sprake van handenarbeid, nu gaat het om machines die bediend moeten worden. Ook opleidingen volgens deze trend. “Wij zetten met onze school bijvoorbeeld heel hard in op video en digitale cursussen. We hanteren ook het flipped classroom concept, waarbij de mensen die afstandsleren volgen de lessen op video kunnen volgen en achteraf de vragen kunnen stellen”, aldus Gilis. “Inzake digitalisering heeft onze school een hele inhaalbeweging doorgemaakt”, geeft hij toe.

Toch is afstandsleren er, althans voor de bouwopleiding, eerder beperkt. “In het eerste jaar zijn er een twaalftal studenten, en zijn ze met vijftiental begonnen. In het tweede jaar zitten er nu nog vijf”, vertelt Gilis. Ook al wordt het afstandsprogramma over vier in plaats van de normale drie jaar gespreid, het is geen evidentie. “Dit combineren met een dagjob is vrij zwaar. We trachten dat bij kandidaten op voorhand zo goed mogelijk te informeren”, weet Gillis. “Al hadden we zelf niet verwacht dat er zoveel interesse zou zijn. Er blijkt dus duidelijk vraag naar.”

>

>

>

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig