Voorzitter Nucleaire Veiligheid wil Duitse nucleaire waakhond uitnodigen
Foto: ISOPIX

Voorzitter Peter Vanvelthoven van de subcommissie Nucleaire Veiligheid is van plan de Duitse nucleaire waakhond en Duits minister van Milieu Barbara Hendricks naar de Kamer uit te nodigen. Aanleiding is de vraag van de Duitse minister om de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 opnieuw stil te leggen zolang er vragen blijven bestaan over hun veiligheid.

Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) kreeg donderdag tijdens het vragenuurtje verschillende vragen over de uitspraken van de Duitse minister. Die baseerde zich daarvoor op de Duitse Commissie voor Nucleaire Veiligheid (RSK), die niet zou kunnen bevestigen dat de twee reactoren over voldoende veiligheidsreserves beschikken indien er nieuwe defecten zouden opduiken.

Minister Jambon kon tijdens het vragenuurtje niet aanwezig zijn wegens Europese verplichtingen. Zijn partijgenoot en minister van Financiën Johan Van Overtveldt liet noteren dat de Belgische nucleaire waakhond FANC een onafhankelijk orgaan is en dat er geen enkele reden is om te twijfelen aan haar expertise. De Duitse tegenhanger maakt daarentegen wel deel uit van het bevoegde ministerie.

In november vorig jaar oordeelde het FANC dat de twee centrales opnieuw mochten worden opgestart en het blijft bij dat standpunt: “De kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en wat veiligheid betreft is er geen enkele reden om van dit standpunt af te wijken”, reageerde het agentschap woensdag op de vraag van de Duitse minister.

Kamerlid Vanvelthoven (sp.a) heeft de conferentie van de voorzitters alvast voorgesteld zowel de Duitse minister als een vertegenwoordiger van de RSK naar de subcommissie Nucleaire Veiligheid uit te nodigen, net als het FANC en minister van Veiligheid Jan Jambon. De hoorzitting en de gedachtewisseling zouden plaatsvinden op dinsdag 24 mei.