Softwareprobleem deed Doel 3 stilvallen
Foto: Belga
Eerder vandaag deelde uitbater Engie Electrabel mee dat de kernreactor Doel 3 nog tot zaterdagavond 18 uur onbeschikbaar zou blijven. Later op de dag wordt duidelijk dat een softwareprobleem met een testprogramma de stillegging donderdagnamiddag veroorzaakte.

Donderdagnamiddag kwam er een melding dat de kernreactor van Doel 3 automatisch was stilgevallen. De centrale zou zichzelf in veiligheid gesteld hebben. 'Dat is de normale procedure als er iets niet helemaal klopt', klonk het. Vrijdagnamiddag wordt duidelijk dat een softwareprobleem de oorzaak was van het stilvallen. Het probleem werd veroorzaakt omdat twee testprogramma's tegelijkertijd uitgevoerd werden op de turbine, zo meldt uitbater Engie Electrabel vrijdag.

De centrale kwam automatisch tot stilstand toen de uitbater periodieke testen aan het uitvoeren was op de turbine, die zich in het niet-nucleaire gedeelte bevindt, aldus woordvoerster Anne-Sophie Hugé. De turbine ondergaat automatische scans en er zijn periodieke manuele testen, aldus de woordvoerster. 'Uit de analyse is gebleken dat de turbine tijdens de zelfscan de uitgevoerde manuele testen geïnterpreteerd heeft als een afwijking', zegt Hugé. Daarop werd de turbine en vervolgens de centrale stopgezet, zoals de procedures voorschrijven.

Volgens woordvoerster Els De Clercq van de kerncentrale in Doel wordt de periodieke test een keer om de vier maanden uitgevoerd. 'De dagelijkse zelfscan gebeurde net op het moment dat we de manuele testen aan het uitvoeren waren.' Het ging niet om een technische afwijking, klinkt het.

Eerder deze week vroeg de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks om de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 opnieuw stil te leggen zolang er vragen blijven bestaan over hun veiligheid. Doel 3 en Tihange 2 zijn de twee ‘scheurtjesreactoren’ die in de zomer van 2012 werden stilgelegd. Na uitgebreid onderzoek gaf het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) uitbater Engie Electrabel in november 2015 de toestemming de centrales opnieuw op te starten. De problemen in Doel en Tihange - ook andere reactoren werden de afgelopen jaren stilgelegd - zorgen voor onrust in Duitsland, waar beslist is om tegen 2022 alle commerciële kerncentrales te sluiten.

Volgens de woordvoerster hoeven klanten van Engie Electrabel niet te vrezen voor bevoorradingsproblemen.Netbeheerder Elia bevestigt dat: 'het systeem is in evenwicht en er is nog voldoende marge op de importcapaciteit'.

Vragenuurtje

Tijdens het vragenuurtje donderdag werden er vragen gesteld over de veiligheid van kerncentrales Tihange 2 en Doel 3. De oppositie vond dat de Belgische regering te weinig actie ondernam en was verontwaardigd dat er niets gedaan wordt met de kritiek van de Duitse minister. 

Omdat minister Jan Jambon (N-VA) niet op tijd in de Kamer kon geraken, verving minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) hem. 'Het FANC (de nucleaire waakhond in ons land, DBA.) is onafhankelijk bevoegd om te oordelen over de nucleaire veiligheid. De regering voelt geen enkele nood om daar in tussen te komen', reageerde Van Overtveldt namens Jambon. 'De centrales voldoen aan alle veiligheidsvereisten. Er is geen enkele reden om centrales te sluiten', klonk het verder.

Nadien stelde kamerlid Vanvelthoven (SP.A) voor om zowel de Duitse nucleaire waakhond als Duits minister van Milieu Barbara Hendricks uit te nodigen in de Kamer. De hoorzitting en de gedachtewisseling zouden plaatsvinden op dinsdag 24 mei.

Doel 1

Ook Doel 1 ligt nog even stil. Donderdag werd meegedeeld dat de centrale nog tot 31 mei onbeschikbaar zou zijn. 'Er is een interventie nodig op de vermogensregeling van de reactor', aldus het bedrijf over de reden voor het verschuivan van de heropstartdatum van Doel 1. 

De geplande heropstartdatum van de kernreactor werd eerder al eens verschoven. De aansturing van die vermogensregeling was de oorzaak van een automatische noodstop van de reactor, begin deze maand. Op 8 april werd de reactor heropgestart, maar op 13 april werd Doel 1 opnieuw stilgelegd voor herstellingswerken aan een temperatuurmeter op het koelwatercircuit.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig