Nog altijd 4 miljoen mensen dakloos in Nepal 1 jaar na aardbeving
Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een zeer zware aardbeving Foto: AP

Bijna een jaar nadat het Zuid-Aziatische land Nepal getroffen werd door een zware aardbeving van 7,9 op de schaal van Richter, leven er nog altijd 4 miljoen mensen op straat. Dat meldt het Rode Kruis donderdag. De trage heropbouw van het land zou vooral te maken hebben met geruzie binnen de regering. De aardbeving van 25 april 2015 kostte het leven aan 9.000 mensen, 22.000 anderen raakten gewond.

Een jaar na de zware aardbeving in Nepal is de officiële heropbouw van het land nog altijd niet op gang gekomen. Zowat 4 miljoen mensen schuilen daardoor nog in voorlopige onderkomens, zo meldt het Rode Kruis. Volgens de hulporganisatie brengt de situatie de volksgezondheid in gevaar.

Politiek geruzie

Dat de wederopbouw van het land op zich laat wachten, zou vooral te maken hebben met politiek geruzie, waardoor er maar met mondjesmaat geld vrijkomt. “We hopen dat de Nepalese regering snel een prioriteit maakt van de heropbouw van het land”, zegt Max Santner, Rode Kruis-verantwoordelijke in Nepal. “Zeker in de verafgelegen dorpen hebben de mensen dringend financiële steun nodig van de regering”, aldus nog Santner.

Nog altijd 4 miljoen mensen dakloos in Nepal 1 jaar na aardbeving
Foto: AP

Sleutelrol voor vrouwen

Ondertussen neemt de bevolking het heft in eigen handen, zo stelt Plan International vast. Vooral vrouwen spelen daarin volgens de hulporganisatie een sleutelrol. Tal van vrouwen volgden naar verluidt opleidingen om te leren metselen en timmeren.

Plan International werkt samen met die vrouwen, en kon zo al noodscholen bouwen voor meer dan 21.000 kinderen. Er zijn ook plannen om een twintigtal aardbevingsbestendige scholen te bouwen, maar daarvoor wacht de organisatie nog op het fiat van de Nepalese overheid.

Toerisme nog niet hersteld

Intussen staat het toerisme in het land nog steeds op een laag pitje. Dat zegt de Nepalese Raad voor Toerisme. Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Nepal.

Bijna een jaar nadat een zware aardbeving het Zuid-Aziatische Nepal trof, heeft het toerisme er zich nog altijd niet hersteld. “Het aantal toeristen is sinds de aardbeving met 25 procent gedaald”, aldus de woordvoerder van de Nepalese Raad voor Toerisme Sarad Pradhan.

Dat buitenlanders wegblijven, is te wijten aan de vernieling van veel toeristische bezienswaardigheden in de hoofdstad Kathmandu door de aardschok. Ook het klimtoerisme in de Himalaya kreeg zware klappen: de aardbeving van vorig jaar en de verschillende lawines en sneeuwstormen die in 2014 aan 42 klimmers het leven kostten, schrikken de trekkers af.

De Nepalese autoriteiten namen al maatregelen om het toerisme opnieuw op gang te trekken. Zo werd de geldigheid van de licenties die klimmers in 2014 en 2015 aankochten verlengd, voorlopig zonder veel resultaat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in