Kernreactor Doel 1 ligt nog stil tot minstens 31 mei. Dat heeft uitbater Engie Electrabel donderdag aangekondigd. Er is een interventie nodig op de vermogensregeling van de reactor, aldus het bedrijf.

De geplande heropstartdatum van de kernreactor is eerder al eens verschoven. De aansturing van die vermogensregeling was de oorzaak van een automatische noodstop van de reactor, begin deze maand. Op 8 april werd de reactor heropgestart, maar op 13 april werd Doel 1 opnieuw stilgelegd voor herstellingswerken aan een temperatuurmeter op het koelwatercircuit.

Toen werd ook beslist tot tests op de vermogensregeling. 'Er is beslist tot een interventie op de vermogensregeling', aldus een woordvoerster van de kerncentrale nu. De centrale zal bijgevolg tot minstens 31 mei stilliggen, aldus de laatste prognoses.

De vermogensregeling regelt de productie van de centrale, en heeft geen impact op de nucleaire veiligheid, aldus nog de woordvoerster. De bevoorradingszekerheid is gewaarborgd, klinkt het.  Doel 1 is een van de oudste kernreactoren van ons land. Normaal zou hij na veertig jaar worden stilgelegd, maar de levensduur werd verlengd met tien jaar.

Intussen vraagt de Duitse minister van Leefmilieu Barbara Hendricks aan de Belgische regering om de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 opnieuw stil te leggen. Zolang er vragen blijven over de veiligheid van de Belgische scheurtjesreactoren, mogen die voor haar niet draaien.  Jan Jambon (N-VA), de bevoegde minister, heeft nog niet gereageerd.

De Belgische regering zette in de herfst van vorig jaar na een positief advies van het Fanc het licht op groen voor de herstart van de twee scheurtjesreactoren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig