Belastingen Ecuador omhoog om heropbouw na aardbeving te financieren
Rafael Correa Foto: EPA

De president van Ecuador gaat de belastingen in zijn land verhogen. Op die manier wil hij voldoende financiële middelen verzamelen om de heropbouw te kunnen financieren na de zware aardbeving van zaterdag, waarbij minstens 570 mensen om het leven kwamen. Dat heeft hij woensdagavond aangekondigd tijdens een televisietoespraak, aldus persagentschap Associated Press.

Rafael Correa kondigde aan dat hij gebruik gaat maken van de mogelijkheid om decreten aan te passen in het geval van een noodsituatie, om de btw één jaar lang met twee procentpunten te verhogen. Daarnaast zullen de belastingen voor miljonairs en bedrijven verhoogd worden, en zal iedereen die meer dan 1.000 dollar verdient een dagloon moeten inleveren.

De president schat dat de wederopbouw van de getroffen gebieden ongeveer drie miljard dollar (2,6 miljard euro) zal kosten. De Wereldbank en Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank hebben 600 miljoen dollar (530 miljoen euro) vrijgemaakt, aldus Correa. Eerder raakte al bekend dat de Europese Unie 1 miljoen euro schenkt aan het land.

Correa verklaarde ook nog dat de dodentol van de aardbeving gestegen is tot 570, waarvan 526 slachtoffers werden geïdentificeerd. 163 mensen zijn nog vermist, terwijl 7.015 anderen gewond raakten. Meer dan duizend gebouwen werden volledig vernield, meer 23.500 mensen werden ondertussen ondergebracht in noodopvanginitiatieven.