Berlijn wil scheurtjesreactoren dicht

De Duitse minister van Leefmilieu, Barbara Hendricks, vraagt de Belgische regering de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 opnieuw stil te leggen. De regering bleef gisteren het antwoord schuldig. Het wordt nu uitkijken wanneer Jan Jambon (N-VA), de bevoegde minister, reageert.

Zolang er vragen blijven over de veiligheid van de Belgische scheurtjesreactoren, mogen die niet draaien. Dat vindt de Duitse socialistische minister van Leefmilieu Barbara Hendricks. Ze windt er ook geen doekjes rond dat de Belgische regering ‘de bezorgdheid van haar Duitse buren ernstig moet nemen’. Daarmee verhoogt Hendricks de druk op de Belgische overheid vrij fors.

Die hulde zich gisteren in stilzwijgen. Gevolg was dat het Fanc, de Belgische toezichthouder op de nucleaire veiligheid, de kastanjes uit het vuur moest halen. Het verzekert dat de twee reactoren voldoen aan de strengste veiligheidseisen. Ongeacht de uitspraken van de Duitse milieuminister.

De Belgische regering zette in de herfst van vorig jaar na een positief advies van het Fanc het licht op groen voor de herstart van de twee scheurtjesreactoren.

Maar ze wordt nu geconfronteerd met de Duitse minister van Leefmilieu, die de Belgische overheid vraagt Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen. Ze baseert zich daarvoor op een rapport van de Duitse Commissie voor Nucleaire Veiligheid (Reaktorsicherheitskommission). Deze groep van nucleaire experts zegt er niet zeker van te zijn dat de veiligheidsmarges bij de twee scheurtjesreactoren voldoende groot zijn bij plotse zware pannes.

De Belgische overheid weet al een hele tijd dat er in Duitsland ernstig getwijfeld wordt aan de veiligheid van Doel 3 en Tihange 2. De Duitse minister Hendricks zat eind januari al eens samen met minister Jambon en minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) om het te hebben over de scheurtjesreactoren. Toen werd onder meer afgesproken dat de Belgische en Duitse nucleaire toezichthouders moesten gaan samenzitten en werden eveneens wederzijdse bezoeken aan de kerncentrales in België en Duitsland in het vooruitzicht gesteld.

Duitse nucleaire experts bestoken het Fanc bovendien al lang met vragen om te kunnen inschatten hoe veilig of onveilig de scheurtjesreactoren zijn.

Een van hen, de vroegere voorzitter van de Duitse Reaktorsicherheitskommission, formuleerde al ten tijde van het onderzoek naar de scheurtjes in de stalen reactorwanden van Doel 3 en Tihange 2 zijn bedenkingen bij de veiligheid. Hij maakte deel uit van een internationaal team van experts dat door het Fanc was bijeengeroepen om advies te verstrekken over de scheurtjesreactoren.

Bij de Belgische nucleaire toezichthouder is nog te horen dat vanuit Duitsland nu aangedrongen wordt op onderzoeken die heel veel tijd in beslag nemen. Zeg maar jaren, wordt eraan toegevoegd. Daarop ingaan zou in de praktijk weleens kunnen neerkomen op het definitieve einde van Doel 3 en Tihange 2.

Er loopt overigens al een procedure voor de Raad van State tegen de herstart van de scheurtjesreactor van Tihange. De Duitse stadsregio Aken heeft die ingespannen.

‘De Belgische regering moet de bezorgdheid van haar Duitse buren ernstig nemen’

Binnenland
 1. Merkel bijt in stof met voorstel voor EU-top met Poetin
 2. Video Live| Van Gucht: ‘Een vierde golf kan vermeden worden als alle landen maximaal inzetten op vaccinatie’
 3. Video Loodgieter getuigt over instorting school: ‘Leken wel bominslagen’
 4. Hannes Anaf (Vooruit) voorzitter van PFOS-commissie
 5. Ophef over Zedelgems monument dat 12.000 Letse collaborateurs eert
 6. Premier De Croo waarschuwt Rode Duivels-fans die naar Sevilla trekken: ‘Wees voorzichtig, dat is nog een rode zone’
 7. Gent inviteert eerste 16-jarigen voor prik
 8. Herdenkingsmoment voor Jürgen Conings in Dilserbos mag niet doorgaan
 9. Coronablog | Lissabon weer weekend in lockdown
 10. Foto Cartoon van de dag - juni 2021
 11. Minder dan 400 nieuwe besmettingen per dag
 12. Video Uniek zicht: zeppelin gespot boven Limburg en Vlaams-Brabant
 13. Dode bij gasontploffing in woning in Zele
 14. Bevestigd in beroep: boerkini mag in Merelbeeks zwembad
 15. Vlaanderen is 1,8 miljoen steun aan Tomorrowland kwijt
 16. 50-jarige fietser op speedpedelec overleden na botsing met vrachtwagen
 17. Gerecht neemt anderhalf miljoen euro aan Vitae-cryptomunten in beslag vanwege piramidefraude
 18. Video Koning Filip en prins Gabriël de lucht in met nieuw militair transportvliegtuig A400M

Niet te missen