Berlijn wil scheurtjesreactoren dicht

De Duitse minister van Leefmilieu, Barbara Hendricks, vraagt de Belgische regering de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 opnieuw stil te leggen. De regering bleef gisteren het antwoord schuldig. Het wordt nu uitkijken wanneer Jan Jambon (N-VA), de bevoegde minister, reageert.

Zolang er vragen blijven over de veiligheid van de Belgische scheurtjesreactoren, mogen die niet draaien. Dat vindt de Duitse socialistische minister van Leefmilieu Barbara Hendricks. Ze windt er ook geen doekjes rond dat de Belgische regering ‘de bezorgdheid van haar Duitse buren ernstig moet nemen’. Daarmee verhoogt Hendricks de druk op de Belgische overheid vrij fors.

Die hulde zich gisteren in stilzwijgen. Gevolg was dat het Fanc, de Belgische toezichthouder op de nucleaire veiligheid, de kastanjes uit het vuur moest halen. Het verzekert dat de twee reactoren voldoen aan de strengste veiligheidseisen. Ongeacht de uitspraken van de Duitse milieuminister.

De Belgische regering zette in de herfst van vorig jaar na een positief advies van het Fanc het licht op groen voor de herstart van de twee scheurtjesreactoren.

Maar ze wordt nu geconfronteerd met de Duitse minister van Leefmilieu, die de Belgische overheid vraagt Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen. Ze baseert zich daarvoor op een rapport van de Duitse Commissie voor Nucleaire Veiligheid (Reaktorsicherheitskommission). Deze groep van nucleaire experts zegt er niet zeker van te zijn dat de veiligheidsmarges bij de twee scheurtjesreactoren voldoende groot zijn bij plotse zware pannes.

De Belgische overheid weet al een hele tijd dat er in Duitsland ernstig getwijfeld wordt aan de veiligheid van Doel 3 en Tihange 2. De Duitse minister Hendricks zat eind januari al eens samen met minister Jambon en minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) om het te hebben over de scheurtjesreactoren. Toen werd onder meer afgesproken dat de Belgische en Duitse nucleaire toezichthouders moesten gaan samenzitten en werden eveneens wederzijdse bezoeken aan de kerncentrales in België en Duitsland in het vooruitzicht gesteld.

Duitse nucleaire experts bestoken het Fanc bovendien al lang met vragen om te kunnen inschatten hoe veilig of onveilig de scheurtjesreactoren zijn.

Een van hen, de vroegere voorzitter van de Duitse Reaktorsicherheitskommission, formuleerde al ten tijde van het onderzoek naar de scheurtjes in de stalen reactorwanden van Doel 3 en Tihange 2 zijn bedenkingen bij de veiligheid. Hij maakte deel uit van een internationaal team van experts dat door het Fanc was bijeengeroepen om advies te verstrekken over de scheurtjesreactoren.

Bij de Belgische nucleaire toezichthouder is nog te horen dat vanuit Duitsland nu aangedrongen wordt op onderzoeken die heel veel tijd in beslag nemen. Zeg maar jaren, wordt eraan toegevoegd. Daarop ingaan zou in de praktijk weleens kunnen neerkomen op het definitieve einde van Doel 3 en Tihange 2.

Er loopt overigens al een procedure voor de Raad van State tegen de herstart van de scheurtjesreactor van Tihange. De Duitse stadsregio Aken heeft die ingespannen.

‘De Belgische regering moet de bezorgdheid van haar Duitse buren ernstig nemen’

Buitenland
 1. Video Trump geeft speech over kiesfraude: ‘Belangrijkste toespraak ooit’
 2. Video Blog verkiezingen Amerika | ‘Razende Trump overweegt minister van Justitie Barr te ontslaan’
 3. ‘628 kinderen van migranten in VS nog altijd niet met ouders herenigd’
 4. Ivanka Trump onder ede gehoord in zaak over misbruik fondsen
 5. Macron over overleden Valéry Giscard d’Estaing: ‘Zijn beleid heeft Frankrijk getransformeerd’
 6. VS trekken diplomatiek personeel in Irak deels terug
 7. Valéry Giscard d’Estaing, oud-president van Frankrijk, is overleden
 8. Orban reageert na seksschandaal: ‘Onaanvaardbaar en onverdedigbaar’
 9. Cannabis geschrapt van VN-lijst met gevaarlijkste drugs
 10. Via een zijsprong gaan de Britten sneller met het coronavaccin
 11. Wilmès belt met Iraanse minister van Buitenlandse Zaken
 12. Video Visser kan rentenieren na vondst enorme brok walvisbraaksel
 13. Chinese Wechat blokkeert post van Australische premier
 14. ‘Wij haalden monoliet in Utah weg’
 15. Video Nike onder vuur in Japan na ‘misplaatste’ reclamespot
 16. Video Kraan en vijftig reddingswerkers bevrijden man van 300 kilogram uit zijn huis
 17. Hongkongse activist Wong moet naar de cel: ‘Maar we houden vol’
 18. China kreeg data over corona-uitbraak niet op orde