Architectenbureau gaat door zonder Zaha Hadid
Foto: pn

Architectenbureau Zaha Hadid Architects (ZHA) zet de activiteiten voort na de dood van de oprichtster Zaha Hadid. De 65-jarige Brits-Irakese architecte overleed plots op 31 maart aan de gevolgen van een hartaanval in Miami.

Het architectenbureau zal doorwerken in de stijl van de wereldberoemde architecte, die onder meer het operagebouw in Dubai ontwierp. Na haar overlijden was er twijfel of haar bureau al dan niet zou blijven bestaan, maar nu hebben haar medewerkers officieel bevestigd dat ze de activiteiten doorzetten.

Het nieuws werd door de Londense firma bekendgemaakt in een mail om iedereen die zijn innige deelneming wenste te bedanken. ‘Zaha zit in het DNA van Zaha Hadid Architects. Ze blijft ons elke dag stimuleren en inspireren. We werken door zoals zij het ons heeft geleerd – met nieuwsgierigheid, integriteit, passie en vastberadenheid’, staat er te lezen.

Op vrijdag 25 april vindt de officiële opening van een haventerminal plaats in het Italiaanse Salerno. Op 22 september wordt het Antwerpse Havenhuis officieel geopend. De betreurde architecte zal tijdens de plechtigheid in ons land geëerd worden, maar hoe is nog niet duidelijk.

Momenteel heeft het bureau, met vierhonderd medewerkers en Patrik Schumacher als enig directielid, nog 36 lopende projecten in 21 landen die werden opgestart toen Hadid nog leefde. Daarna wil het huidige team onder dezelfde naam en op hetzelfde elan nieuwe opdrachten uitvoeren.