De Belgische lijnpiloten, verenigd in BeCa (Belgian Cockpit Association), zijn bezorgd om de veiligheid van het luchtverkeer. Ze vragen structurele oplossingen voor het ‘schrijnend gebrek aan personeel’ en voor de technische problemen die de voorbije maanden meermaals opdoken bij Belgocontrol.
‘Het dagelijkse wanbeheer bij luchtverkeersleider Belgocontrol heeft een potentiële impact op de veiligheid van het luchtverkeer’, melden de Belgische lijnpiloten.
Door de structurele onderbezetting hangt het aantal vliegtuigen dat in het luchtruim kan worden toegelaten af van de goodwill van de verkeersleiders die bereid zijn om tijdens hun rustdagen te werken, aldus BeCA.
‘Er worden roosters met gaten opgesteld’, voegt Bart Smet van de vereniging toe. ‘Ze rekenen erop dat luchtverkeersleiders in hun vrije tijd wel zullen komen opdagen, omdat ze dan een premie krijgen.’ Wanneer dat niet lukt, moet een luchthaven een tijd gesloten worden, zoals woensdag het geval was in Charleroi en Luik.
Op 12 april ging zelfs het volledige Belgische luchtruim dicht door personeelstekort in het CANAC-verkeersleidingscentrum in Steenokkerzeel. Verschillende luchtverkeersleiders meldden toen dat ze niet in staat waren hun functie uit te oefenen, nadat een sociaal akkoord slechts door één vakbond was goedgekeurd. ‘Een actie’, stelde Belgocontrol toen, iets wat door de verkeersleiders ontkend wordt.
Verzwakkende factor
Een sluiting vormt op zich geen veiligheidsprobleem voor het luchtverkeer, geeft Smet toe, maar ‘het is een van de factoren die het veiligheidsnet verzwakt’.
BeCA vraagt structurele oplossingen voor de personeelstekorten en de technische problemen. Belgocontrol heeft momenteel een tiental luchtverkeersleiders in opleiding, en wil tegen 2017 nog eens 30 aspirant-luchtverkeersleiders aanwerven. De luchtverkeersleider benadrukte eerder ook al dat de technische problemen ’het voorbije jaar nooit de veiligheid van het luchtverkeer in gevaar hebben gebracht’.