‘We kunnen Duitse alarmkreet over scheurtjescentrales niet negeren’
Kristof Calvo (Groen) Foto: BELGA

De groene fractie in het parlement is niet verbaasd over de vraag van de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks om de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen zolang er vragen blijven over de veiligheid van die ‘scheurtjesreactoren’.

Ecolo en Groen vragen regering om op die vraag in te gaan en om transparant te communiceren over de veiligheidsproblemen in de reactoren.

De vraag van Hendricks komt er na een kritisch rapport van de onafhankelijke Duitse Commissie voor Nucleaire Veiligheid (Reaktorsicherheitskommission, RSK), die niet kan bevestigen dat de twee reactoren over voldoende veiligheidsreserves beschikken als er nieuwe defecten zouden opduiken.

‘Versleten kerncentrales’

‘Nu blijkt dat de Duitse commissie geen groen licht geeft voor Doel 3 en Tihange 2 moeten deze centrales, conform de gemaakte afspraken, worden stilgelegd tot er meer duidelijkheid komt’, zegt Kristof Calvo (Groen).

Hij vindt de vraag van Duitsland ‘een gewichtig politiek feit’. ‘Het wordt tijd dat ook onze regering die conclusie trekt, de versleten kerncentrales begint te sluiten, en een toekomstgericht en duurzaam energiebeleid uittekent.’

Bij de Franstalige oppositiepartij CDH vraagt Kamerlid Michel de Lamotte dat de commissie Nucleaire Veiligheid zo snel mogelijk samenkomt en dat de experts van het Duitse RSK worden gehoord.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig