Laatste baas van Sabena stapt op als directeur Malaysia Airlines
Foto: AP

De Duitser Christoph Müller, in het verleden nog topman van Sabena, stapt op als ceo van de luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines. Müller kondigde dat dinsdag aan. Hij vertrekt in september voor persoonlijke redenen, gaf hij aan.

In mei 2015 werd Müller aangesteld om de reorganisatie van de onderneming in goede banen te leiden. Müller verstuurde twee maand later 20.000 ontslagbrieven, naar zijn voltallige personeel. De Maleisische luchtvaartmaatschappij, ooit de trots van het land, is ‘technisch bankroet’, liet Müller hen weten. ‘Door het faillissement aan te vragen wordt een doorstart, deze (vorige) zomer, mogelijk. Als nieuw bedrijf en met een nieuwe bedrijfsnaam.’

De nieuwe luchtvaartmaatschappij had 14.000 werknemers nodig, 6.000 minder dan daarvoor. De ‘gelukkigen’ moesten het voortaan met lagere lonen en minder gunstige werkomstandigheden doen . De 14.000 uitgeselecteerde kandidaten hadden twee weken de tijd om op het aanbod in te gaan.

Het einde van Malaysia Airlines is voer voor een dramatisch filmscenario, met in de hoofdrol twee rampzalige gebeurtenissen in het jaar 2014.

Op 8 maart van vorig jaar verdween vlucht MH370 plots van de radar. Het vliegtuig was met 239 inzittenden op weg van Kuala Lumpur naar Peking, maar kwam daar nooit aan. Om onbekende redenen is het toestel neergestort. Niemand weet waar. Ergens in de Zuid-Chinese Zee? Elders? Er zijn nooit lichamen teruggevonden.

Nauwelijks vier maanden later, op 17 juli 2014, werd vlucht MH17, op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, neergehaald boven het grondgebied van Oost-Oekraïne. Bij de raketinslag verloren alle 298 inzittenden – passagiers en bemanning – het leven.