Nieuwe verkiezingen op komst in Spanje
Partijleider Pablo Iglesias van Podemos mag van zijn leden geen grote linkse coalitie vormen. Foto: AP

Spanje stevent af op nieuwe parlementsverkiezingen. De leden van de nieuwe antibesparingspartij Podemos beslisten gisteren om niet in zee te gaan met de sociaaldemocratische PSOE en het liberale Ciudadanos. Daarmee is de impasse na de vorige verkiezingen in december compleet.

Wat was de uitslag van die vorige verkiezingen?

De conservatieve Partido Popular (PP) van uittredend premier Mariano Rajoy bleef de grootste partij, maar verloor haar absolute meerderheid. Ook de sociaaldemocratische oppositiepartij PSOE verloor twintig zetels. De winst was voor de linkse partij Podemos, die in één klap de derde partij van Spanje werd.

Podemos, met de charismatische Pablo Iglesias aan het roer, zet zich sterk af tegen het Europese bezuinigingsbeleid. Ook de nieuwe anticorruptiepartij Ciudadanos haalde uit het niets veertig zetels.

Waarom lukt het niet een coalitie te vormen?

Sinds het einde van de militaire dictatuur heeft Spanje altijd een tweepartijensysteem, het zogenaamde bipartidismo, gekend. Nu heeft de kiezer de kaarten grondig doorheen geschud.

Gevolg: geen enkele partij heeft een absolute meerderheid. Een linkse coalitie van PSOE en Podemos kan enkel als ook Ciudadanos meedoet, en die optie stootte gisteren op een “no pasarán” van de leden van Podemos.

Bovendien wil geen enkele van die drie partijen met de PP van premier Rajoy in zee, omdat de reputatie van die partij besmeurd werd door corruptieschandalen. De situatie zit dus muurvast.

Hoe moet het nu verder?

De Spaanse politici hebben nog tot 2 mei om een oplossing te vinden. Als er op die dag geen coalitie is, zal koning Felipe het parlement ontbinden. Nieuwe verkiezingen zouden op 26 juni kunnen plaatsvinden. Maar of de kaarten daarna wel gunstig zullen liggen, is onzeker. Volgens opiniepeilingen lijken de Spanjaarden namelijk niet geneigd hun stemgedrag fel te wijzigen.