Spilfiguur Kasteelmoord doorbreekt stilzwijgen
Foto: BELGA

Na vier jaar zwijgen heeft Pierre Serry – verdacht van het beramen van de Kasteelmoord – voor het eerst een verklaring afgelegd.

Net als dokter Gyselbrecht, de schoonvader van de vermoorde Stijn Saelens (34), zegt Serry dat het nooit de bedoeling was om Saelens te doden. ‘Het plan was om hem een pak rammel te geven, zodat hij niet met zijn gezin naar Australië zou kunnen vertrekken.’

Pierre Serry (65) had zich tot nu op zijn zwijgrecht beroepen. Maar drie weken geleden sloeg zijn houding om. Hij liet de onderzoekers weten dat hij bereid was te praten.

Nieuwe advocaat

De verklaring voor die demarche is ongetwijfeld zijn nieuwe advocaat Kris Vincke. Zijn vroegere raadsman, Hans Rieder, is door ziekte enkele maanden buiten strijd. Die laatste had Pierre Serry aangemaand de lippen op elkaar te houden. Serry volgde dat advies. Dat was vorige maand nog het geval tijdens de reconstructie van de moord op Saelens.

Serry verklaarde dat het nooit de bedoeling was om een moord te plegen. ‘Saelens moest enkel een tijdje worden uitgeschakeld’, luidt het in zijn verklaring. Kris Vincke, de raadsman van Serry, bevestigde die verklaring gisteren.

Saelens had plannen om met zijn gezin naar Australië te verhuizen. Dat was tegen de zin van André Gyselbrecht, die Saelens van incest beschuldigde en hem ‘een lesje wilde leren’.

Uitvoerder is overleden

Het gerecht is er evenwel van overtuigd dat de dokter zijn schoonzoon uit de weg wilde ruimen. Zijn vriend Serry moest dat voor hem regelen. Hij vond een uitvoerder in Nederland: Ronnie van Bommel (49), een crimineel die al meer moorden op zijn geweten had. De onderzoekers kunnen niet geloven dat iemand als Van Bommel naar Wingene zou reizen alleen om iemand een pak rammel te geven. Van Bommel is overleden en kan aan de justitie geen verklaring meer geven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in