Wall Street Journal vergelijkt Jambon met Trump
Foto: rr

De omstreden uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over moslims die feest hebben gevierd na de aanslagen in Brussel, zijn zelfs in de Verenigde Staten niet onopgemerkt gebleven. Voor de krant Wall Street Journal (WSJ) is het zelfs reden genoeg om Jambon met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump te vergelijken.

De krant citeert uit het interview met Jambon dat De Standaard afgelopen weekend publiceerde. ‘Een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen’, is ook voor de WSJ de meest opmerkelijke uitspraak .

Maar dat statement moet Amerikaanse lezers bekend in de oren klinken, aldus de krant. Want Donald Trump, die momenteel over de beste papieren beschikt om de Republikeinse presidentskandidaat te worden, verwijst geregeld naar ‘duizenden mensen’ die in Jersey City ‘aan het juichen waren’ na de aanslagen op de WTC-torens in 2001. 'Kopieert de Belgische minister Donald Trump?' vraagt de krant zich dan ook af.

Die claim van Trump is herhaaldelijk tegengesproken door de Amerikaanse overheidsdiensten. Ook de uitspraken van Jambon kunnen volgens WSJ niet hard worden gemaakt. Na de arrestatie van Salah Adeslam werden er weliswaar enkele objecten naar de politie gegooid, maar volgens de krant gebeurde dat ‘willekeurig’ en mogelijks als reactie op de urenlange blokkade van de buurt waar de arrestatie plaatsvond.

'Niet genoeg bewijzen'

De Wall Street Journal heeft ten slotte ook het parket gebeld om te horen of zij weet hadden van het dansende mensen. Ze hebben inderdaad weet van één incident in de Avenue de Versailles, een straat die gelinkt wordt aan een van de daders van de aanslagen in Parijs. Zes personen zijn toen gearresteerd, maar werden al snel weer vrijgelaten “omdat er niet genoeg elementen zijn om te bewijzen dat zij betrokken waren bij een dergelijk incident”, preciseert woordvoerster Ine Van Wymeersch in de WSJ.

Het artikel trekt toch geen conclusie over het waarheidsgehalte van de uitspraken van Jan Jambon. De journalist voegt er wel aan toe dat minister Jambon ook vandaag zijn uitspraken blijft verdedigen.

.