Monica Lewinsky over cyberpesten: ‘Het is een soort villen’
Foto: rr

Monica Lewinsky werpt zich na jaren stilte op als voorvechtster voor de slachtoffers van ‘internet shaming’ of internethaat. Ze trad twee jaar geleden naar buiten met enkele indrukwekkende speeches, en gaf nu ook een zeldzaam interview.

Lewinsky stemde in met het interview omdat het past binnen de reeks ‘The web we want’ , een online project van The Guardian dat uitzoekt ‘hoe we een einde kunnen maken aan online misbruik, en betere gesprekken op het internet kunnen hebben’.

Lewinsky zelf leeft nog altijd met de trauma’s van een zaak die haar achttien jaar geleden de meest beschimpte persoon op aarde maakte. Ze sprak openhartig over wat ze meemaakte.

  • Over hoe ze het eerste wereldwijde slachtoffer van internethaat werd
    ‘Van de ene dag op de andere veranderde ik van een gewone privépersoon, naar een publiek figuur dat wereldwijd publiekelijk vernederd werd. Gelukkig waren er toen nog geen sociale media. Tegenwoordig gebeurt het veel vaker, en slachtoffers komen vaak naar me toe om me hun verhaal te vertellen. En dan zeggen ze er vaak bij: ‘maar dat stelt niks voor tegenover wat jij meemaakte’. Ik antwoord dan altijd: ‘het maakt geen verschil of je verdrinkt in een put van 60 meter of 30 meter. Je verdrinkt’.
  • Over zelfmoord
    Tijdens het onderzoek werden de verhoren openbaar gemaakt, waarin de negen seksuele ontmoetingen tussen president Bill Clinton en Monica Lewinsky in detail beschreven werden. ‘De publieke vernedering was groter dan ik aankon. Het leven werd bijna ondraaglijk. Ik voelde me alsof elk laagje van huid en mijn identiteit van me afgetrokken werd in ‘98 en ‘99. Het is een soort villen. Je voelt je ongelofelijk rauw en bang. Maar ik voelde me ook alsof de schaamte als teer aan me vast hing. Ik kwam zeer dicht bij zelfmoord. Ik denk dat ik toen heb begrepen dat zelfmoord voor sommige mensen geen einde is, maar een reset.
  • Over haar reputatie als ‘America’s premier blowjob queen’
    ‘Ik kom voor in veertig rapsongs, van Eminem over Beyonce tot Nicki Minaj. Toen ik eens voor een groep sprak met het thema ‘vraag alles wat je wil vragen’, kreeg ik uiteindelijk de vraag: Hoe voelt het om ‘America’s premier blowjob queen’ (de koningin van de orale seks, red.) te zijn? Er ging een zucht door de zaal alsof iedereen dat al de hele tijd wilde vragen. Ik snap niet waarom het hele verhaal rond orale seks is beginnen draaien. Het was een wederzijdse relatie.’

Monica Lewinsky was net afgestudeerd toen ze als 22-jarige stagiair op het Witte Huis begon te werken. Ze kreeg een affaire met president Bill Clinton, die in twee jaar tot negen ‘seksuele ontmoetingen’ leidde. Toen Clinton door een andere vrouw, Paula Jones, van aanranding werd beschuldigd, werd ook Lewinsky verhoord.

Clinton ontkende eerst alles, ‘I did not have sexual relationships with that woman’. Maar moest een bocht nemen toen hij met de bewijzen werd geconfronteerd, onder andere een jurk met sperma op die Lewinsky had bewaard. De republikeinen wilden de president laten afzetten via een ‘empeachment-procedure’ omdat hij meineed zou hebben gepleegd. Maar de Senaat nam de resolutie tot afzetting niet aan, waardoor Clinton kon aanblijven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig