Formulieren en formaliteiten struikelen over elkaar en dus is het nog minstens tot februari 2017 wachten tot een lading nieuwe enkelbanden wordt geleverd. Tot dan is het behelpen met de amper 960 beschikbare, niet haperende exemplaren. Dat bevordert de veiligheid niet, bleek de voorbije jaren.

1. ‘Hij was niet thuis’

Hoe nijpend het tekort aan enkelbanden is, werd vorig jaar schrijnend duidelijk. Ahmed Dahmani (26) werd in maart vorig jaar in Brussel veroordeeld tot twintig maanden effectieve celstraf voor een reeks diefstallen. Maar omdat straffen onder de drie jaar tot nader order niet uitgezeten moeten worden, moest hij wachten tot hij een enkelband zou krijgen. Die zou hij op 16 november 2015 krijgen, dus pas acht maanden na zijn veroordeling.

Intussen kon Dahmani in augustus vorig jaar ongestoord met Salah Abdeslam naar Griekenland reizen, een van de routes naar Syrië. En kon hij wellicht ook mee de aanslagen van Parijs plannen en op 14 november het vliegtuig naar Turkije nemen. Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigde dat Dahmani in maart veroordeeld werd en die straf mocht uitzitten met een enkelband. ‘Toen de diensten gingen aanbellen om de enkelband te installeren, was hij er niet’, klonk het.

2. Terrorisme met enkelband

Behalve het gebrek aan enkelbanden klaagt het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht (VCET) al langer dat het onvoldoende mankracht heeft om de veroordeelden te begeleiden en op te volgen. Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) haalde begin deze maand nog scherp uit toen bleek dat de ex-Syriëstrijder Bilal El Makhoukhi thuis zat met een enkelband en waarschijnlijk van daaruit mee de aanslagen in Parijs en Brussel hielp organiseren. El Makhoekhi werd ondertussen gearresteerd voor betrokkenheid bij de aanslagen. ‘Hallucinant’, reageerde Bonte. ‘Er is geen enkele controle. Blijkbaar wist niemand waarmee hij bezig was.’

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigde de bezorgdheid. ‘De periode dat zo iemand onder elektronisch toezicht staat, kunnen we beter nuttig gebruiken.’ Maar hij benadrukt dat een parcours zoals dat van El Makhoukhi nu sowieso niet meer mogelijk is. ‘Ik heb daarvoor eind vorig jaar een omzendbrief gemaakt. Wie sindsdien veroordeeld wordt in verband met terrorisme moet zijn effectieve celstraf uitzitten.’

3. Zo zoon, zo vader

De twintigjarige Kamiel V. uit het Kempense Herentals werd ervan verdacht in maart 2014 zijn huurwoning in brand te hebben gestoken omdat zijn vriendin niet thuis kwam slapen. In afwachting van zijn proces daarover werd hij eind maart vrijgelaten onder voorwaarden, zo stond te lezen in Het Laatste Nieuws. Hij kreeg een enkelband en huisarrest. Hij prutste de enkelband los en gaf deze door aan zijn vader, bij wie hij na de brand weer was gaan inwonen. Daardoor moest het lijken alsof de twintiger gewoon thuis zat, terwijl hij ongestoord kon gaan en staan waar hij wou. ‘Het was mijn vader die op het idee was gekomen’, vertelde Kamiel V. aan de rechter. ‘Hij stelde het zelf voor omdat hij zijn huis toch nooit verlaat.’

Het Nationaal Centrum voor Elektronisch Toezicht (NCET) had het echter snel in de gaten en Kamiel werd gearresteerd. Hij kwam opnieuw vrij... met enkelband.

4. Er was eens een kunstbeen

Om af te sluiten eentje van over de plas: twee mannen van de beveiligingsfirma G4S uit Engeland zijn ontslagen omdat ze een gedetineerde met huisarrest meerdere keren een elektronische enkelband rond zijn kunstbeen hadden gebonden. Hij was hierdoor de bewakers te slim af omdat hij zijn prothese steeds losmaakte en zo overal naartoe kon gaan zonder enkelband. De gedetineerde werd uiteindelijk betrapt tijdens een verkeerscontrole toen hij met een onverzekerde auto aan het rondrijden was. Beide bewakers werden ontslagen.