Oppositie wil uitleg van Jambon en Michel in parlement
Jean-Marc Nollet (l) en zijn Groen-collega Kristof Calvo. Foto: BELGA

Jean-Marc Nollet, fractieleider van Ecolo-Groen, vraagt dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de kamercommissie Binnenlandse Zaken zijn uitspraken in De Standaard over vierende moslims na de aanslagen komt toelichten. CDH wil ook premier Charles Michel over het onderwerp horen in het parlement.

De Groenen stellen voor dat minister Jambon zich deze woensdag om 14.30 uur komt verantwoorden aan het begin van de zitting van de kamercommissie Binnenlandse Zaken.

‘Ik wacht op het antwoord van de minister’, aldus fractieleider Jean-Marc Nollet. ‘Ik wil dat hij klaarheid schept en dat moet hij doen in het parlement.’

‘Ik was gechoqueerd door de uitspraken’, aldus Nollet. ‘Hij heeft die zelfs zelf verspreid via Twitter. Dat hij begint met zijn tweet terug te trekken en zich te excuseren. Daarna moet hij zich komen verantwoorden en moet hij duidelijke bewijzen geven dat een significant deel van de moslims - die met meerdere honderdduizenden zijn in België - gedanst hebben na de aanslagen.

CDH: 'Michel moet uitleg geven over uitspraken minister'

Ook CDH vraagt dat Jambon zich voor het parlement komt verantwoorden over zijn 'gevaarlijke en misplaatste verklaringen'. De oppositiepartij wil echter ook premier Michel horen in de affaire. CDH wil van hem in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad weten of er inderdaad vieringen plaatsvonden na de aanslagen.

'Michel moet tegenover de bevolking over de aard van de feiten waarover zijn minister het heeft. We mogen geen amalgaam maken met een gemeenschap in zijn geheel.'

CDH verwacht ook verontschuldigingen van Jambon.