François Bellot (MR) legt eed af als minister van Mobiliteit
Foto: Belga
François Bellot (MR) heeft maandagochtend bij koning Filip de eed afgelegd als federaal minister van Mobiliteit. Hij volgt Jacqueline Galant op, die vorige week ontslag nam na controverse over de veiligheid op de luchthavens.

De MR, de partij van premier Charles Michel, duidde Bellot zondag aan als opvolger van Galant, die ontslag nam nadat bleek dat ze gelogen had tegen het parlement. Galant kwam onder andere onder vuur te liggen door gelekte documenten van de Europese Commissie over de beveiliging van de luchthaven in Zaventem. Twee dagen na haar ontslag werd de 62-jarige François Bellot aangeduid als opvolger. 

Bellot legde maandag de eed af in het Frans. Ook premier Michel was op het Paleis aanwezig.

Het profiel van François Bellot is in veel opzichten tegengesteld aan dat van zijn voorganger Jaqueline Galant. Hij is een oudere, kalme en bedachtzame man, die bekendstaat als een dossiervreter. Bovendien nadert hij zijn fin de carrière en lijkt het er dus niet op dat hij nog een politiek goudhaantje zal worden, een rol die MR wel weggelegd zag voor Galant.

Bellot is sinds 1995 burgemeester van Rochefort en zat als expert Spoorwegen de commissie voor die het treinongeval in Buizingen onderzocht. Tussen 2000 en 2010 zetelde hij in de Kamercommissie Infrastructuur, waarvan de laatste drie jaar als voorzitter. Hij wordt als dé mobiliteitsexpert van de MR aanzien. Ook de luchthaven is hem niet onbekend. Bellot zetelde ook in de onderzoekscommissie na het faillissement van de nationale luchtvaartmaatschappij Sabena.

Hij wordt de enige federale minister uit de provincie Namen. Hij is van opleiding burgelijk ingenieur en beschikt over maar liefst vier universitaire diploma's, waarvan één aan de Ecole Nationale d'Administration (E.N.A) in Parijs. Die prestigieuze opleiding geldt als kweekschool voor politiek talent in Frankrijk.

Bellot mag bij ons dan wel een nobele onbekende zijn, aan de overkant van de taalgrens is hij een stemmenkanon. Bij de verkiezingen in 2014 behaalde hij de tweede beste persoonlijke score van de hele MR.