Boetes voor te luide treinen
Foto: ss
De Vlaamse regering wil dat spoorwegondernemingen een boete kunnen krijgen voor het gebruik van oude, lawaaierige treinen. Ze onderzoekt ook of mensen die in de buurt van een spoorweg bouwen, hun huizen extra moeten isoleren tegen geluid.

20.000 Vlamingen kampen met ernstige geluidshinder van treinen. Nog eens 10.000 worden ‘ernstig in hun slaap verstoord’. Europa vindt dat te veel en verplicht Vlaanderen tot maatregelen om de geluidshinder naar een lager niveau te brengen.

Een van die maatregelen die de Vlaamse regering nu voorstelt, is een financiële straf voor spoorwegondernemingen die te veel lawaaierig rollend materiaal blijven gebruiken. Ze zal daarover de federale regering aanspreken, die zulke ‘geluidsgedifferentieerde gebruiksvergoedingen’ zou kunnen opleggen.

Met de maatregel hoopt Vlaanderen de spoorwegondernemingen ertoe te kunnen motiveren nieuw materiaal aan te kopen. Zo zijn nieuwe goederenwagons stiller dan oudere exemplaren, onder andere door veel stillere remsystemen. Nu gebeuren zulke vervangingen traag, aangezien goederentreinen een hele tijd meegaan.

Ook laat Vlaanderen onderzoeken of woningen in de buurt van de luidruchtigste spoorwegen verplicht beter akoestisch geïsoleerd moeten worden, door het afkondigen van strengere isolatienormen op zulke plaatsen. Ook wordt bestudeerd of op sommige locaties gewoon niet meer mag worden gebouwd, omdat er daar sowieso veel geluidsoverlast is van voorbijrijdende treinen.