‘Dit kan zo niet verder. Echt waar, we staan dicht bij een revolutie', zegt de voorzitter van Horeca Brussel, Yvan Roque. ‘Hoe groot de economische impact van de aanslagen hier is? Het is een echte catastrofe. In de maand april waren er in de Brusselse horeca 600 faillissementsdossiers. In een normale maand zijn dat er gemiddeld 40’, zucht hij.
Na de vele Brusselse restaurants gaan er volgens Horeca Brussel nu ook steeds meer snacks en hotels in onze hoofdstad over de kop. ‘Men moet naar de chefs van Comme Chez Soi luisteren: Brussel is dood. In de nieuwe voetgangerszone in het centrum zijn er nu al zeven snacks failliet. En ook de eerste hotels komen in moeilijkheden.'
Volgens de topman van Horeca Brussel staat het water vooral aan de lippen van de hotels die het van toeristen moeten hebben. Die blijven massaal weg. ‘Dat klopt’, zegt Filip De Poorter, operationele topman (coo) van het Belgische vastgoedconcern Banimmo. ‘Het is een echt drama. De hotels in het centrum van Brussel staan leeg. Enkel in de rand zitten ze nog behoorlijk vol. De reden? Het zijn vooral de Amerikanen die massaal wegblijven uit schrik voor nieuwe aanslagen.’
Vastgoed
En dan heeft De Poorter het niet alleen over Amerikaanse toeristen, maar ook over professionele investeerders. ‘Zeker als het gaat om de aankoop van kantoren met risico op leegstand. Wij hadden meerdere offertes lopen en de helft van de buitenlandse klanten, vooral Amerikaanse risicokapitalisten, trok zich na de aanslagen in Brussel daaruit terug. Veel bedrijven twijfelen of onze hoofdstad nog de juiste keuze is voor hun hoofdkantoor.’
Bijstand
Sleutelvraag is hoe snel de paniek in het buitenland zal wegebben. Ivan Roque van Horeca Brussel wil daar niet op wachten. Hij vraagt de federale regering om meer bijstand en roept de Brusselse regering op om dringend het probleem van de voetgangerszone (haalbaarheidsstudie) en de Stefaniatunnel (heropening) aan te pakken. ‘Anders komt er revolutie van.’