Standbeeld en plein voor Wilfried Martens
Ook Martens’ weduwe Miet Smet was aanwezig bij de onthulling. Foto: BELGA

In Sleidinge, waar wijlen minister van Staat en EVP/CD&V-boegbeeld Wilfried Martens 80 jaar geleden geboren werd, is een standbeeld onthuld op het dorpsplein. Dat centrum van de Evergemse deelgemeente werd meteen ook herdoopt tot Wilfried Martensplein.

Het 1,92 meter hoge bronzen beeld van de hand van kunstenaar Leo De Buysere staat op een sokkel in de nabijheid van de kerk tussen twee bestaande beelden. ‘Waar kan Wilfried beter staan dan naast een standbeeld voor de vrede en één van Jezus’, verklaarde zijn echtgenote minister van Staat Miet Smet net voor de onthulling. ‘Wat christendemocratie voor hem betekende, wordt op die manier bezegeld.’

Het initiatief komt van het ‘Comité Wilfried Martens’, dat daarvoor eigen middelen verzamelde. De kunstenaar liet zich inspireren door teksten van drie journalisten die typeerden dat politiek voor Martens geen beroep was, maar een roeping, verduidelijkt initiatiefnemer erenotaris Luc Wylleman. ‘Het is een rijzig beeld dat boven iedereen uitsteekt, maar door de houding van handen en lichaam tracht te begeesteren en te overtuigen.’

Prominenten

Op de huldiging waren tal van prominenten uit de CD&V, maar ook van buiten de partij aanwezig. Naast Martens’ weduwe minister van Staat Miet Smet en hun familieleden, waren dat ook vicepremier Kris Peeters, minister van Justitie Koen Geens, staatssecretaris Pieter De Crem, Vlaams minister Joke Schauvliege, Eurocommissaris Marianne Thyssen, en Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). Verder nog meer oud-ministers, waaronder ook minister van Staat Marc Eyskens, maar ook verschillende volksvertegenwoordigers, gedeputeerden en provincieraadsleden, partijleden en vooral ook veel inwoners uit het Oost-Vlaamse dorp.

De op 9 oktober 2013 overleden staatsman zou dinsdag 80 geworden zijn. Miet Smet voerde Wilfried Martens net voor zijn dood nog eens door Sleidinge, toonde ze de band aan die Martens had met zijn geboortedorp.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in