De MR heeft een opvolger aangeduid voor Jacqueline Galant, die vrijdag ontslag nam. De partij zal François Bellot (62) voordragen als nieuwe minister van Mobiliteit, zei MR-voorzitter Olivier Chastel op een persconferentie.

Twee dagen hebben de Franstalige liberalen nodig gehad om een opvolger aan te duiden voor Jaqueline Galant, die vrijdag opstapte als federaal minister van Mobiliteit. François Bellot, al vijftien jaar lang Waals parlementslid, krijgt met de hervorming van de NMBS en nieuwe vluchtroutes boven Brussel meteen twee loodzware dossiers op zijn bord.

Maar het eerste werk voor Bellot zal de volledige heropstart van de luchthaven van Zaventem zijn, na de recente aanslag. Momenteel draait de luchthaven op 65 procent. Bellot zelf zei dat hij zich zo snel mogelijk in dat dossier wil vastbijten, zodat de luchthaven uiterlijk eind juni opnieuw open kan.

'Bellot is iemand die zijn dossiers zeer goed kent', zei Open VLD-vicepremier Alexander De Croo in een eerste reactie tijdens De Zevende Dag. 'Bellot zetelt al heel lang in de commissie Infrastructuur en zal die ervaring zeker kunnen gebruiken.'


Vier diploma's

Het profiel van François Bellot is in veel opzichten tegengesteld aan dat van zijn voorganger Jaqueline Galant. Hij is een oudere, kalme en bedachtzame man, die bekendstaat als een dossiervreter. Bovendien nadert hij zijn fin de carrière en lijkt het er dus niet op dat hij nog een politiek goudhaantje zal worden, een rol die MR wel weggelegd zag voor Galant.

Bellot is sinds 1995 burgemeester van Rochefort en zat als expert Spoorwegen de commissie voor die het treinongeval in Buizingen onderzocht. Tussen 2000 en 2010 zetelde hij in de Kamercommissie Infrastructuur, waarvan de laatste drie jaar als voorzitter. Hij wordt als dé mobiliteitsexpert van de MR aanzien. Ook de luchthaven is hem niet onbekend. Bellot zetelde ook in de onderzoekscommissie na het faillissement van de nationale luchtvaartmaatschappij Sabena.

Hij wordt de enige federale minister uit de provincie Namen. Hij is van opleiding burgelijk ingenieur en beschikt over maar liefst vier universitaire diploma's, waarvan één aan de Ecole Nationale d'Administration (E.N.A) in Parijs. Die prestigieuze opleiding geldt als kweekschool voor politiek talent in Frankrijk.

Bellot mag bij ons dan wel een nobele onbekende zijn, aan de overkant van de taalgrens is hij een stemmenkanon. Bij de verkiezingen in 2014 behaalde hij de tweede beste persoonlijke score van de hele MR.

Ontslag Galant

Jacqueline Galant nam vrijdag ontslag nadat bleek dat ze gelogen had tegen het parlement. Ze had kwam onder vuur te liggen door gelekte documenten van de Europese Commissie over de beveiliging van de luchthaven van Zaventem.

De bal kwam aan het rollen door het ontslag en verklaringen van ex-topman van de FOD Mobiliteit Laurent Ledoux. Uit documenten die hij verspreidde ontstond de indruk dat Galant waarschuwingen over het gebrekkige toezicht op Belgische luchthavens in de wind had geslagen. Ze zou ook niet of onvoldoende hebben gereageerd op vragen om extra middelen voor de beveiliging ervan. Bovendien beweerde Galant dat ze het kritische Europese rapport niet gezien had, terwijl donderdagavond uit documenten bleek dat ze wel degelijk op de hoogte was. Zelf houdt Galant vol dat ze niets fout heeft gedaan, maar ze diende vrijdag wel haar ontslag in. Premier Michel aanvaardde dat.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig