PLAY-OFF 1. Genk makkelijk voorbij Zulte Waregem
Foto: belga
Racing Genk heeft op de derde speeldag van Play-off 1 met 1-2 gewonnen bij Zulte Waregem. Na nauwelijks een kwartier stond het al op een dubbele voorsprong na een knappe goal van Samatta, nog maar voor de tweede keer in de basis, en zwak verdedigen bij de thuisploeg. Mbaye Leye bracht de thuisploeg vanop de stip terug in de partij, maar ondanks een zenuwachtige slotfase kon Zulte Waregem de Genkse zege nooit meer echt bedreigen.

De thuisploeg moest Christophe Lepoint en Karim Essikal missen, het tweetal dat vorige week tegen Anderlecht geblesseerde raakte. Francky Dury ging aan het schuiven met zijn pionnetjes en bracht zo Bryan Verboom en Nikola Storm in de ploeg. Ook bij Racing Genk waren er twee wijzigingen in vergelijking met vorige week, toen de Limburgers nochtans met 4-0 wonnen van KV Oostende. Neeskens Kebano en Mbwana Samatta werden beloond voor hun goede invalbeurten en mochten beginnen in plaats van Ruslan Malinovsky en Nikos Karelis.

Racing Genk ging als een wervelwind van start aan de Gaverbeek. Een gekraakt schot van Leon Bailey werd de ideale assist voor Thomas Buffel, maar die schoof de uitstekende mogelijkheid voorlangs. Even later was het wel prijs. Buffel gooide de bal voor de pot en Samatta, nog maar toe aan zijn tweede basisplaats voor Genk, kopte de bal al achteruitlopend heerlijk in de haak. Zijn derde goal al voor de Limburgers uit amper tweehonderd speelminuten, allesbehalve een slecht gemiddelde.

Dubbele voorsprong voor Genk na een kwartier

Ei zo na was het na tien minuten al 0-2, maar Sébastien Dewaest kon net niet voldoende bij een hoekschop van Alejandro Pozuelo, die maar niet wegraakte voor het thuisdoel. Genk drukte door en de defensie van Zulte Waregem stond op lemen benen. Na balverlies en slecht de buitenspelval hanteerde bij de thuisploeg kwamen de Genkenaars plots met drie tegen één voorin. Een nieuwe voorzet van Thomas Buffel vond niet zijn twee ploegmaats voor doel, maar wel verdediger Marvin Baudry, die de bal ongelukkig in eigen doel werkte. Dan toch 0-2 na nauwelijks dertien minuten op de klok.

Na die dubbele uppercut knokte Zulte Waregem zich terug in de match, vooral dankzij een uitstekend spelende Nikola Storm. Toch scheelde het weinig of het was halfweg de eerste helft al 0-3. Na een vrije trap kwam Samatta aan de bal in de zestien. De Tanzaniaan behield het overzicht en tikte de bal tot bij Kebano, die al vallend vanop enkele meters pal op doelman Kenny Steppe besloot. Daarop was het dan toch eens aan de thuisploeg om dicht bij een doelpunt te komen. Alessandro Cordaro nam een voorzet van Henrik Dalsgaard ineens over, maar trapte recht in de armen van Marco Bizot.

Penalty brengt Essevee terug in de match

Zo kantelde de wedstrijd langzaam toch in het voordeel van de thuisploeg. Nikola Storm troefde langs de lijn Timothy Castagne af, sneed naar binnen en trapte slecht centimers langs de verste paal. Bijna het eerste competitiedoelpunt ooit voor de Club-huurling. Ook Mbaye Leye dreigde nog namens de thuisploeg, maar zijn kopbal vloog suisde nipt naast. De Genkenaars konden enkel nog de neus aan het venster stoken na stilstaande fases - twee keer een kopbal van Dewaest - en mochten zich op slag van rust hun aantal gemiste kansen beklagen. Christian Kabasele kreeg de bal van dichtbij tegen de arm geschoten en ref Wim Smet was onverbiddelijk: penalty! Leye zette de elfmeter knap om en bracht Essevee zo weer in de match. De spits van Zulte Waregem wordt zo ook weer alleen topschutter met zestien goals.

Genk wordt penalty onthouden

Na rust ging de thuisploeg op zoek naar de gelijkmaker, maar verder dan wat dreiging op hoekschoppen kwam het niet in een aanvankelijk flauwe tweede helft. Essevee wilde wel, maar had het moeilijk tot echte kansen te komen tegen een goed georganiseerd Genk, dat wel zijn snedige tegenaanvallen van de eerste helft in de kleedkamer had gelaten. Pas twintig minuten voor tijd kregen we nog eens opwinding toen Buffel de bal op zo’n twintig meter van doel in de voeten kreeg na een snelle counter. Het ouderdomsdeken van blauw-wit plaatste het leer heerlijk buiten het bereik van Steppe, maar de paal hield Zulte Waregem recht.

De vlam schoot plots weer in de pan. Samatta legde slim af op Buffel, maar de glijdende Baudry voorkwam dat die kon afdrukken... met de hand. Deze keer was Smet echter niet zo aandachtig en verzuimde hij de strafschop te geven. Gelukkig voor hem kon de aandringende thuisploeg geen goals meer puren uit de laatste kansen van de partij: Leye knalde een volley in de tribunes en Dalsgaard deed hetzelfde na een halfslachtige tussenkomst van Bizot. Ondanks een zenuwachtige slotfase bleef de 1-2 immers op het bord.