Eerste Pastafari-huwelijk voltrokken in Nieuw-Zeeland
Toby Ricketts en Marianna Fenn Foto: AP

De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster heeft zijn eerste huwelijk ingezegend. In Nieuw-Zeeland, waar de religieuze parodie sinds kort officieel erkend is, gaven Toby Ricketts en Marianna Fenn elkaar het ja-woord.

Nieuw-Zeeland is het eerste land waar de kerk van het Vliegend Spaghettimonster - ook wel eens pastafarianisme genoemd - officieel erkend wordt. Ook in Nederland wordt de beweging intussen erkend als kerkgenootschap.

Een huwelijk tussen twee pastafari (of spagnosten) was er evenwel nog niet. Na de erkenning van de religie moest er eerst nog een ‘ministeroni’ ingezworen worden die een huwelijk mocht voltrekken. De allereerste ministeroni in de geschiedenis van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is de Nieuw-Zeelandse Karen Martyn geworden. Zij leidde het Pastafari-huwelijk tussen Toby Ricketts en Marianna Fenn in goede banen, tijdens een ceremonie waar iedereen als piraat gekleed was.

Eerste Pastafari-huwelijk voltrokken in Nieuw-Zeeland
Karen Martyn Foto: AFP

Leden van de kerk verkondigen het idee dat de wereld ooit geschapen werd door een vliegend monster dat bestaat uit pasta en gehaktballen, en dat de mensen afstammen van piraten.

De kerk werd in 2005 opgericht in de Verenigde Staten als reactie tegen de opmars van creationisme en intelligent design in het onderwijs. Tot voor kort werd de maffe religie grotendeels genegeerd door officiële instanties, maar de Kerk heeft online altijd al op veel bijval kunnen rekenen. Pastafari hebben hun eigen geloofsbelijdenis, waarin de Acht Lievernietjes centraal staan.

Aan de BBC zegt ministeroni Martyn dat er al veel meer trouwpartijen op de planning staan. ‘Er zijn al vragen gekomen uit Rusland, Duitsland, Denemarken, ... Van over de hele wereld contacteren mensen mij met de vraag hen in de echt te willen verbinden in onze kerk. Dat heeft te maken met ons niet-disciminerend gedachtegoed.’