Jamaica wil van Queen Elizabeth af
Foto: EPA

Het parlement van Jamaica moet zich uitspreken over een voorstel tot wijziging van de grondwet. Als die wordt goedgekeurd, dan wordt het eiland een republiek, en is de Britse Queen er dus geen staatshoofd meer.

De aanpassing van de grondwet is een van de belangrijkste doelstellingen die de nieuwe regering er dit en volgend jaar wil realiseren. Jamaica maakt nog steeds deel uit van het zogenaamde Gemenebest van Naties, een vereniging van Groot-Brittannië en de voormalige koloniën, waarvan de koningin het symbolische staatshoofd is. Ook andere eilanden in de Caraïben, zoals Barbados en de Bahama’s maken deel uit van de unie.

In februari behaalde de socialistische partij een verkiezingsoverwinning in Jamaica. de partij wil belastingen verlagen, het minimumloon verhogen en komaf maken met de besparingen die de vorige regering heeft doorgevoerd.

Marihuana

Het voorstel waar het parlement zich moet over uitspreken is breder dan alleen het deel over de rol van de koningin. Zo komt er een beperking van het aantal ambtstermijnen die de premier mag uitdoen. Het belastingstelsel wordt herbekeken, en er komt een nieuwe instelling die corruptie moet bestrijden. Ook zou het land in sommige gevallen het gebruik van marihuana legaliseren.