Londense rechter spreekt Belgische vredesactivisten vrij
Foto: AFP

Een rechter in Londen heeft vrijdag acht vredesactivisten vrijgesproken, onder wie drie Belgen, die in oktober werden opgepakt tijdens een actie tegen ‘s werelds grootste wapenbeurs. De rechter oordeelde dat ze onschuldig zijn, ‘omdat hun actie de bedoeling had om oorlogsmisdaden te voorkomen’, zo meldt Bram Vranken van Vredesactie, een van de vrijgesproken activisten. De openbaar aanklager kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing.

De acht activisten werden in september vorig jaar opgepakt in Londen voor de start van de tweejaarlijkse DSEI-beurs (Defence and Security Exhibition International). Gedurende een week blokkeerden een honderdtal activisten er de toegangswegen en belemmerden ze de opbouw van de beurs, waar volgens hen ook vertegenwoordigers van regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden op de gastenlijst staan. In 2015 zouden onder meer Saoedi-Arabië, Qatar, Azerbeidzjan en Bahrein zijn uitgenodigd.

De activisten werden vervolgd voor het blokkeren van de weg en riskeerden een boete tot 1.500 pond (bijna 1.860 euro). Vranken liet bij de start van het proces op 11 april echter al verstaan dat ze onschuldig gingen pleiten. ‘Het Brits rechtssysteem laat immers toe dat een wet overtreden wordt om een grotere misdaad tegen te gaan. Dat was precies wat wij met onze actie probeerden te doen. Met Europese wapens worden wereldwijd misdaden tegen de menselijkheid gepleegd’, zei Vranken toen.

De Londense rechter volgde vrijdag die redenering en ging over tot de vrijspraak omdat er ‘overtuigend bewijs was dat er criminele activiteiten plaatsvonden op de DSEI-wapenbeurs’. Vranken is dan ook tevreden met de uitspraak. ‘De rechter erkent hiermee dat burgers het recht hebben om actie te ondernemen tegen oorlogsmisdaden wereldwijd. De wapenhandel speelt een sleutelrol in het instandhouden van verwoestende conflicten, zoals de oorlog in Jemen. Als onze politici hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn wij wel genoodzaakt zelf actie te ondernemen’, zegt hij.