Het vuur van Nuit Debout waait over naar België
Nuit Debout in Gent Foto: Jeroen Jacobs

Sinds eind maart trekken duizenden Fransen naar de Place de la République om hun verontwaardiging over arbeidshervormingen om te zetten in een protestbeweging. Nuit Debout zorgt in Frankrijk al enkele weken voor nachtelijke debatten en discussies. Na een eerste editie in Gent rijst de vraag of België een dergelijke beweging mag verwachten op regelmatige basis.

De aankondiging van de Franse president François Hollande en minister van Arbeid Myriam El Khomri om het ontslag te vereenvoudigen en de 35 urenweek te versoepelen schoot bij vele arbeiders in het verkeerde keelgat. De president en minister wouden met die maatregelen tegemoetkomen aan vergoedingen voor de werkgever.

Op 31 maart kwamen duizenden mensen samen op de Place de la République, waaronder Franse econoom Frédéric Lordon. 'Het voorlopige hoogtepunt van de protesten was een massabetoging van meer dan een miljoen Fransen vorige week in Parijs', schreef onze redacteur Henk Tack vorige week. 

'Het uiteindelijk doel is een soort politieke beweging, die dingen verandert, naast de traditionele politieke instellingen. En dat begint met praten, discussiëren en bewustmaken', aldus Tack. 

‘Tous ensemble, tous ensemble, grève générale’

‘Vanaf vandaag bepalen wij de regels’, luidde het in Lordon zijn speech. ‘Als we omvangrijke ambities koesteren, hebben we nood aan toereikende middelen. Wat mij betreft is er maar één: een algemene staking.’

Lordon riep, tussen de publiekskreet ‘Lordon président’ iedereen op om gezamenlijk te staken. Dagen later voelde hij zich zelfs geroepen om een nieuwe grondwet aan te kondigen: die van de ‘Sociale Republiek.’

Vanavond in Brussel

'En als het regent in Parijs, dan druppelt het in Brussel: ook in onze hoofdstad wordt er opgeroepen tot een "nuit debout"', aldus Tack. De Belgische Nuit Debout Facebookpagina heeft al bijna 3.500 volgers en zou naar verluidt elke avond om 19 uur samenkomen aan de Kunstberg.

De eerste Belgische bijeenkomst in Gent op 14 april lokte op Facebook zo’n 800 aanwezigen. Vanavond om 19 uur aan de Kunstberg in Brussel worden al rond de 200 mensen verwacht.

Of de volksvergadering om ‘samen te denken en bouwen aan de toekomst’ langdurig succes zal kennen is nog niet duidelijk. Inwoners van de stad Gent schreven alvast dat ze klaar zijn voor ‘een bottom-up, dynamisch burgerinitiatief.’