Het ontslag van Jacqueline Galant (MR) is een ‘mooie overwinning’, vindt oppositiepartij PVDA. Groen heeft het over ‘een logische beslissing’, en men hoopt er dat de opvolger voor belangrijke doorbraken kan zorgen. ‘Het is niet omdat de minister weg is dat de luchthaven daarom veiliger is’, klinkt het tot slot ook bij SP.A.

Jacqueline Galant (MR) dient haar ontslag in als minister van Mobiliteit nadat uit documenten die Groen en Ecolo uitbrachten erg waarschijnlijk was gebleken dat ze wel degelijk op de hoogte was van kritische rapporten over de veiligheid op Brussels Airport. Donderdag gooide een nota van de intussen opgestapte topman van de overheidsdienst Mobiliteit, Laurent Ledoux, extra olie op het vuur.

‘De minister had gewoon eerlijk moeten zijn’, vindt Calvo. ‘De minister stapt nu wel op, maar de vraagtekens over de veiligheid blijven.’ Groen vindt dan ook dat er nu een cruciale opdracht weggelegd is voor de parlementaire onderzoekscommissie. ‘Ook de voorbije dagen is aangetoond dat er zaken beter kunnen en moeten. Die verantwoordelijkheden moeten ook uitgeklaard worden. De veiligheid verbeteren is een absolute prioriteit. Wij zijn vastberaden om daar in de onderzoekscommissie volop aan mee te werken’, aldus Kamerlid Stefaan Van Hecke, lid van de onderzoekscommissie, die hoopt dat de vervanger van Galant zal zorgen voor belangrijke doorbraken.

Lessen trekken

Want ook bij SP.A klinkt het dat het 'niet [is] omdat de minister weg is, dat de luchthaven daarom veiliger is. Er zijn heel veel signalen genegeerd. De mensen hebben recht op antwoorden', vindt heeft Kamerfractieleider Meryame Kitir. 'Het is duidelijk dat er fouten gemaakt zijn, anders zou de minister geen ontslag nemen. We moeten hier lessen uit trekken.'

De SP.A-ster betreurt overigens ook dat zo snel is beslist om de geplande zitting van de commissie Infrastructuur af te gelasten. 'We hadden vandaag al antwoorden kunnen krijgen van de regering op een aantal pertinente vragen over de veiligheid van de luchthaven. Maar maandag zal ik op het bureau van de onderzoekscommissie voorstellen dat de veiligheid van de luchthaven als eerste thema beantwoord wordt zodat we alsnog antwoord krijgen op de vele vragen.'

Topje van de ijsberg

'Galant verhief de leugen tot beleid. Het werd tijd dat zij ontslag nam', stelt PVDA-woordvoerder Raoul Hedebouw. 'Haar ontslag is een mooie overwinning voor iedereen die strijdt tegen haar wanbeleid rond de luchthaven, de NMBS en andere dossiers. De regering heeft Jacqueline Galant lang gesteund, maar nu ze haar uiteindelijk toch laat vallen, is deze regering – die zo graag de zwaksten aanvalt – zelf verzwakt', vervolgt Hedebouw.

De volksvertegenwoordiger wijst erop dat het ontslag van Galant er niet toe mag leiden dat de legitieme vragen over de onbegrijpelijke afwezigheid van beveiliging op de luchthaven, onder de mat worden geveegd. 'Waarom heeft de regering geen rekening gehouden met de verslagen van de vakbonden, van de administratie en van de Europese Commissie? Zij hebben allemaal gewezen op de ernstige veiligheidsproblemen die zich op de luchthaven stelden! Wisten andere leden van de regering en de eerste minister dan zelf helemaal van niets? Er moet volledige klaarheid komen.'

'Dit ontslag is een hart onder de riem om te blijven strijden tegen alles waar de regering-Michel voor staat: de verdediging van de privébelangen van enkelen; het misprijzen voor de openbare diensten en de ambtenaren; de bezuinigingen en gevolgen ervan, bijvoorbeeld op het vlak van de veiligheid; de neoliberale mythe dat liberaliseringen een betere dienstverlening zouden garanderen… Jacqueline Galant is het topje van de ijsberg van een regering die systematisch neerkijkt op het algemeen belang', besluit Hedebouw.

Sterkte

Bij Open VLD is de stemming donkerder: