Jacqueline Galant (MR) is opgestapt als minister van Mobiliteit nadat bleek dat ze wel degelijk op de hoogte was van kritische rapporten over de veiligheid op Brussels Airport. ‘Ik ben fier dat ik de verandering heb kunnen inzetten’, reageert ze op een persconferentie.

Minister van Mobiliteit Galant (MR) kwam donderdag onder vuur te liggen voor kritische Europese rapporten over het toezicht op de Belgische luchthavens. Premier Charles Michel (MR) had donderdagmiddag nog gezegd dat de regering geen kennis had van die rapporten, maar dat bleek enkele uren later onwaar. Galant had waarschuwingen over het gebrekkige toezicht in de wind geslagen. Ze zou ook niet of onvoldoende hebben gereageerd op vragen om extra middelen voor de beveiliging ervan.

De oppositie eiste daarop dat de premier zou terugkeren naar het parlement om zich te verantwoorden, al werd vooral minister Galant met de vinger gewezen. Zij zou Michel verkeerde informatie hebben gegeven. De meerderheid verkoos echter dat Galant zich vrijdag in Commissie Infrastructuur zou verantwoorden. Maar door het onslag van Galant, dat door de koning snel aanvaard werd, werd de commissie afgelast.

‘Fier op verandering’

In een persconferentie had Galant het vrijdagmiddag over een 'georchestreerde, theatrale verwarring' van de afgelopen dagen die haar belet heeft om haar werk sereen voort te zetten. Daarom besloot ze vrijdagochtend na overleg met haar eerste minister om op te stappen. Ze was bovendien van oordeel dat de voormalige topman van de FOD Mobiliteit Laurent Ledoux - wiens ontslag ze zegt te betreuren - niet zou stoppen met zijn 'destructieve aanpak' zolang ze zou aanblijven als minister.

Galant wees erop dat het volgens haar onwaar is dat ze geen aandacht had voor veiligheid, zoals volgens haar verkeerdelijk uit een amalgaam van feiten geconcludeerd wordt. 'Ik ben fier dat ik de verandering heb kunnen inzetten', concludeerde ze. Een opvolger wordt ten vroegste begin volgende week verwacht.