Amerikaanse giganten zouden 1.400 miljard dollar naar fiscale paradijzen versluisd hebben
Foto: REUTERS

De vijftig grootste Amerikaanse bedrijven, waaronder Apple, WalMart en General Electric, hebben tussen 2008 en 2014 zowat 1.400 miljard dollar geparkeerd in fiscale paradijzen om belastingen te ontwijken. Dat blijkt donderdag uit een studie van Oxfam-USA.

Dat bedrag, goed voor ongeveer de helft van het bruto binnenlands product van Frankrijk, werd versluisd via een “ondoorzichtig en geheim” netwerk van 160 filialen in fiscale paradijzen, zo blijkt uit het document dat gepubliceerd werd ten tijde van de PanamaPapers.

Tijdens die periode waren volgens Oxfam-USA diezelfde bedrijven nochtans de “belangrijkste begunstigden van steun van de Amerikaanse belastingbetalers”.

“De immense bedragen die de grote bedrijven vergaard hebben in fiscale paradijzen, zouden moeten worden gebruikt om armoede te bestrijden en voor infrastructuur in de Verenigde Staten”, aldus Raymond Offenheiser, voorzitter van Oxfam-USA.

Nog volgens het rapport zou Apple koploper zijn inzake belastingontwijking, met 181 miljard dollar in fiscale paradijzen, gevolgd door General Electric (119 miljard), Microsoft (108 miljard) en Pfizer (74 miljard).

Oxfam berekende dat fiscale ontwijking van multinationals de Amerikaanse publieke financiën 111 miljard dollar kost.