De 5 beste cd's van de week
Sam Beam & Jesca Hoop Foto: Josh Wool
Tim Hecker neemt u in vervoering, Parquet Courts serveert droge humor en Sam Beam & Jesca Hoop bezingen de romantiek.
1

Tim Hecker - Love streams

Koorddansen in de mist

Tim Hecker, een Canadese producer die onder electronicaliefhebbers een bijna Aphex Twin-achtige topreputatie geniet, schiet schrijlings het zwerk door op Love streams, een plaat zo onmetelijk als de kosmos. Hecker wil niet zomaar een trance opwekken, hij wil ook ontroeren, verontrusten, uit balans brengen. Een fantastische koorddans tussen emotioneel en cerebraal.

Voor wie? Laat u gewoon meevoeren en geniet.
naar de recensie >

2

Parquet Courts - Human performance

Indie chique

'Human performance' is een impressionante hink-stap-sprong voor Parquet Courts. Deze collectie zinderende rammelrock geeft zijn voorgangers het nakijken. De songs gaan dieper, zijn feller en grappiger en benutten de talenten van de Courts als nooit voorheen.

Voor wie? U houdt ook van Pavement, The Velvet Underground, Bowie, The Fall en Modern Lovers.

3

Sam Beam & Jesca Hoop - Love letter for fire

Complementaire romantici

Sam Beam, de voorman van Iron & Wine, spant samen met labelgenoot Jesca Hoop voor een fijne collectie songs over relaties, religie en natuur. Het is een ontmoeting tussen gelijkgestemde zielen met muzikaal plezier als grote motor. Meestal blijven de songs simpel, gedreven door een cadans die rustig klotst als in de traditionele West-Afrikaanse muziek, of in Amerikaanse countryfolk of zelfs funk (‘Midas tongue’). Daarop speelt Hoop subtiel gitaarspel, en kleuren soms wat cello’s of violen bij.

Voor wie? U houdt van harmonie.
naar de recensie >

4

Ben Harper & The Innocent Criminals - Call it what is is

Ben Harper vecht tegen de tijd

Na bijna tien jaar hergroepeert Ben Harper (46) met zijn vroegere band The Innocent Criminals voor een van de beste albums in zijn carrière. Call it what it is begint als een plaat over racisme en evolueert naar een plaat over ouder worden. Muzikaal is het een heel gevarieerde plaat. Harper kiest voor funky rock, spirituele rootsreggae, verstilde blues, ­hitsige afrosoul, en laat soms ook de eenvoudige singer-songwriter naar boven komen.

Voor wie? Bezield klinkt altijd dieper.
naar de recensie >

5

Explosions In The Sky - The wilderness

Krachtige golven

Na vier jaar vol filmsoundtracks levert Explosions In The Sky nog eens een studioplaat af. Die blijft instrumentaal, maar gitaren ruimen plots plaats voor cello’s, roffelende drums voor ritselende cimbalen en vooral: de band lijkt composities van negen minuten af te zweren. Zonde, want Explosions is zo’n zeldzame groep die zich nog meesterlijker toont zonder beperkingen. Het zijn songs die als ­golven kapotslaan op een dijk: ze komen op in gezette intervallen, maar de kracht waarmee ze inslaan verrast keer op keer – en ze zinderen lang na.

Voor wie? Cello's, cimbalen en drums: klinkt goed.
naar de recensie >

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig