IEA: ‘Vraag en aanbod olie groeien naar elkaar toe’
Oliepompen in het Amerikaanse Californië. Foto: AP

Vraag en aanbod op de oliemarkt lijken in de tweede helft van dit jaar beter in balans te komen, vooral door de lagere schalieproductie in de Verenigde Staten. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in aanloop naar het overleg tussen de olieproducerende landen in Doha zondag.

Het tempo waarin de vraag naar olie toeneemt, zakt dit jaar ten opzichte van 2015. Dat komt vooral door groeivertragingen in China, de Verenigde Staten en grote delen van Europa. Die trend was in het eerste kwartaal al goed zichtbaar, stelt het IEA.

Het aanbod neemt volgens IEA echter ook minder sterk toe. Dat komt vooral doordat landen buiten het oliekartel OPEC, met name de VS, minder olie op de markt brengen. Ook het OPEC-aanbod is afgelopen maand iets afgenomen, ondanks een hogere productie door Iran sinds het wegvallen van economische sancties tegen dat land.

Geen heil verwacht van topoverleg

IEA verwacht overigens dat het voor zondag geplande overleg tussen een aantal belangrijke oliestaten voorlopig weinig effect zal hebben op het aanbod. Alleen een verlaging van de productie kan op korte termijn voor verandering zorgen, terwijl een bevriezing op het huidige niveau het hoogst haalbare lijkt, meent de organisatie.

Als het tot een deal komt, is het wel voor het eerst in vijftien jaar dat landen binnen én buiten OPEC samen afspraken maken over de olieproductie. Om de tafel zitten onder meer Saudi-Arabië en Rusland, de twee belangrijkste exporteurs ter wereld.

Vooruitlopend op de bijeenkomst in Doha veerden de olieprijzen eerder deze week sterk op. Donderdag daalde de prijs van zowel Amerikaanse als Europese ruwe olie met 0,5 procent, tot respectievelijk 41,55 dollar en 43,96 dollar per vat van 159 liter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in