Adolescenten zitten 9 uur per dag stil
archiefbeeld.

Voldoende beweging beschermt tegen overgewicht en depressie. Maar 3- tot 5-jarigen brengen de helft van de dag zittend door, adolescenten zelfs 9 uur. 'We zijn zelfs gechoqueerd door de cijfers', zegt het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid.

Wie aan spelende kinderen en jongeren denk, ziet kleuters achter elkaar aan rennen of tieners op een sportveldje voetballen. Dat beeld klopt niet. Kinderen en jongeren bewegen zeer weinig, de meeste tijd van de dag zitten ze stil. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) dat vandaag verschijnt.

Jongens en meisjes tussen 14 en 17 jaar zitten op een dag zelfs gemiddeld 8 uur en 44 minuten. Daartegenover staan in die leeftijdsgroep (gemiddeld) geen drie uur licht intensieve lichamelijke activiteit, zoals rechtstaan en zeer rustig wandelen, en geen volledig uur matig tot zwaar intensieve lichamelijke activiteit, zoals rustig fietsen tot echt sporten. De allerjongsten doen het beter, maar ook zij zitten langer dan vijf uur per dag stil, dat is de helft van de tijd die ze wakker zijn.

Voor de studie registreerde het WIV de beweging van 2.000 kinderen en jongeren uit heel België. Een accelerometer, een apparaatje dat ter hoogte van de heup werd vastgemaakt, mat gedurende zeven opeenvolgende dagen hoe veel en hoe intensief ze bewogen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in