Twee broers aangehouden voor aanslagen in Brussel
Foto: AFP
Smaïl en Ibrahim F., twee broers die verdacht worden van terrorisme zijn aangehouden, dat bevestigt het federaal parket. De broers zijn oude criminele contacten van de broers El Bakraoui, twee daders van de aanslagen in Brussel.

De onderzoeksrechter heeft dinsdag Smaïl F. (geboren in 1984) en Ibrahim F. (geboren in 1988) aangehouden. De twee zijn zaterdag gearresteerd en worden nu officieel in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en pogingen tot terroristische moorden. Dit als dader, mededader of medeplichtige.

De broers F. kenden Khalid en Ibrahim El Bakraoui van vroeger, uit het criminele milieu. De broers El Bakraoui zijn twee van de daders van de aanslagen in Brussel op 22 maart. Khalid blies zichzelf op in metrostation Maalbeek, Ibrahim op de nationale luchthaven.

Huurder safehouse Etterbeek

Het parket kwam Smaïl en Ibrahim F. op het spoor omdat een van hen het safehouse huurde aan de Kazernenlaan in Etterbeek. De broer die het appartement huurde woonde er echter niet zelf, maar leende het uit aan Khalid El Bakraoui en Osama Krayem. Die laatste, een teruggekeerde Syriëstrijder uit Zweden, werd vrijdag opgepakt en geïdentificeerd als de tweede dader van de bomaanslag in Maalbeek.

Vanuit het appartement aan de Kazernenlaan vertrokken El Bakraoui en Krayem te voet naar het metrostation Pétillon waar ze de metro richting Maalbeek namen. Krayem droeg toen net dezelfde rugzak als El Bakraoui. Die van El Bakraoui zat vol met TATP-explosieven. De speurders vrezen dat dat ook bij Krayem het geval was, maar dat hij zich om een onbekende reden die dag niet heeft laten ontploffen. Omdat hij bang is geworden? Of om een andere reden?

Waar de rugzak vandaag is, weet niemand. Krayem weigert het volgens onze bronnen te zeggen. Ook na de arrestatie van Krayem vrijdag en bij een reeks huiszoekingen in Etterbeek werd de rugzak niet teruggevonden. Het safehouse aan de Kazernenlaan stond leeg en was grondig schoongemaakt.