Europese parlementsleden plassen voor het milieu
Glyfosaat komt onder meer voor in onkruidverdelger Roundup. Photo News

De veelgebruikte onkruidverdelger glyfosaat blijft de Europese gemoederen verhitten. Twee op drie Europeanen steunt een verbod op het product, blijkt uit een nieuwe peiling. Woensdag stemt het Europees Parlement over een resolutie van de milieucommissie. In de aanloop daarnaar houdt de groene fractie een ‘onfrisse actie’.

Glyfosaat is wereldwijd het meest gebruikte basisproduct in onkruidverdelgers. Maar aan dat verhaal komt binnenkort misschien een einde. Een verbod op het mogelijk kankerverwekkende product kan op steun rekenen van 75 procent van de Italianen, 70 procent van de Duitsers, 60 procent van de Fransen en 56 procent van de Britten. Dat blijkt uit een recente bevraging door onderzoeksbureau Yougov bij meer dan 7.000 Europeanen.

Voor Europarlementslid Bart Staes (Groen) ‘het bewijs dat het Europese publiek gekant is tegen de autorisatie van glyfosaat’. In de aanloop naar een - voorlopig symbolische - stemming over een resolutie van de milieucommissie woensdag, houdt zijn fractie vandaag en morgen een ‘onfrisse actie’. Ze zal urinestalen verzamelen van zo’n 150 parlementsleden, om die vervolgens in een Duits labo te laten testen op residuen van glyfosaat.

Tijdens eerdere onderzoeken werden sporen van glyfosaat ontdekt in de urine van mensen uit 18 verschillende Europese landen, in meer dan 60 procent van de in Groot-Brittannië verkochte broden, en in de 14 bestverkopende bieren in Duitsland.

11 tegen

De resultaten van de nieuwe tests worden begin mei verwacht, kort voordat het expertencomité van de lidstaten en de Europese Commissie een definitief besluit moet nemen over het al dan niet verbieden van de chemische stof in onkruidverdelgers. Verwacht wordt dat dat besluit valt tijdens een meeting in Brussel op 19 mei.

Op dit moment zouden 11 van de 28 Europese lidstaten tegen een verlenging van de licentie stemmen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig