Geen beroep in proces Scientology: parket heeft geen middelen
Foto: rtr
Het federaal parket kon tot vandaag beroep aantekenen tegen de vrijspraak van de Scientology-kerk. De Standaard vernam dat er geen proces in beroep komt. 'We hebben daarvoor geen capaciteit en middelen', zegt parketwoordvoerder Thierry Werts.

Een maand geleden sprak de Brusselse strafrechter de Scientology-kerk vrij. Het federaal parket had twaalf (ex-)verantwoordelijken voor de rechter gebracht wegens oplichting, afpersing, uitoefening van illegale geneeskunde, inbreuken op de privacy en schriftvervalsing.

Maar de openbaar aanklager kreeg het deksel op de neus. Rechter Yves Régimont was bijzonder streng voor de speurders bij politie en gerecht. Hij sprak van een 'slecht, partijdig en eenzijdig gevoerd onderzoek, dat niets met feiten te maken heeft'. Het onderzoek naar de Scientology-kerk sleepte 19 jaar lang aan. Volgens het parket waren er aanwijzingen dat Scientology België in de praktijk een commerciële onderneming was die alleen maar geld aftroggelde van haar leden. Maar de rechter ging dus niet mee in de redenering.

Er komt geen proces in beroep tegen Scientology. Het federaal parket liet weten dat ze geen mensen en middelen hebben om daarop in te zetten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig