Joëlle Milquet (CDH) heeft haar ontslag gegeven als minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschapsregering. Milquet wordt in verdenking gesteld voor belangenvermenging. Dat bevestigt het Brusselse parket-generaal. Milquet schreeuwde op een persconferentie opnieuw haar onschuld uit.

Vergaderingen van buurtcomités, tupperwareparty’s, huwelijken, enzovoort. De medewerkers die Milquet eind 2013 op haar kabinet liet beginnen, moesten op zoek gaan naar allerlei sociale gelegenheden waar de minister, toen nog lid van de federale regering en bevoegd voor Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, een acte de présence kon geven om stemmen te ronselen.

Met andere woorden: het achttal kabinetsmedewerkers werd naar alle waarschijnlijkheid speciaal aangeworven voor de campagne in de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2014. Milquet was kandidaat op de Brusselse CDH-lijst.

Maar politici mogen kabinetsmedewerkers niet inschakelen voor hun verkiezingscampagne. Dat is bij wet zo geregeld. Omdat kabinetsmedewerkers worden betaald met overheidsgeld, is het niet toegelaten hen voor andere taken dan beleidswerk in te zetten.

'Ik zal bewijzen dat ik onschuldig ben'

Speurders vielen in juni 2015 binnen op het kabinet van Joëlle Milquet. Ze deden dat in het kader van een onderzoek naar Milquets verkiezingscampagne van 2014. Milquet werd in februari nog verhoord in het kader van dat onderzoek. Ze werd daar vorige week voor in verdenking gesteld.

Vandaag kondigt Milquet haar ontslag aan. 'Het is tijd om publiekelijk te verdwijnen. Ik overhandig mijn ambt aan de partij', zei Milquet op een persconferentie.

Milquet nam ook de tijd om opnieuw te benadrukken dat ze onschuldig is. 'Ik heb mezelf niets te verwijten en heb geen enkele inbreuk gepleegd', aldus Milquet. 'Het gaat om een niet-gefundeerde aanklacht. Ik zal het bewijzen. De wet staat deze aanwervingen toe. Het gaat absoluut niet om fictieve jobs. Vijf van de acht medewerkers zijn me ook gevolgd naar mijn huidige job.'

Functieomschrijvingen

Het Franstalige weekblad Le Vif/L’Express bracht in februari 2014 de aanwervingen aan het licht. Daarbij werd uitvoerig geciteerd uit de functieomschrijvingen van de nieuwe medewerkers. Een vrouw die op 4 november 2013 aan de slag ging als adjunct-kabinetschef, kreeg als taken onder meer de ‘algemene coördinatie van de campagne van JM (Joëlle Milquet, red.)’, ‘richtlijnen voor de ploegen van JM’ en ‘contacten met andere kandidaten’. Een andere medewerkster moest zich ontfermen over de ‘realisatie van uitnodigingen, flyers en brochures over de campagne’.

Na de onthullingen in de Franstalige pers begon het Brusselse parket-generaal vorig jaar een strafonderzoek. Omdat Milquet minister is, kwam de zaak meteen onder de hoede van de hoogste trap binnen het Brusselse openbaar ministerie.

CDH-voorzitter: 'Blijf vertrouwen in Milquet behouden'

CDH-voorzitter Benoit Lutgen reageert, in naam van de mandatarissen van de partij, 'bedroefd' op het ontslag van minister Joëlle Milquet. Hij blijft het vertrouwen in Milquet behouden. 

Volgens Lutgen verwelkomt het CDH het gebaar van Milquet en zal het ontslag haar 'de nodige vrijheid geven om, zonder externe druk, maar met kracht en in alle sereniteit, haar onschuld aan te tonen'. Dat zei Lutgen op een persmoment na het partijbureau in Namen.

'We kennen al van in het begin haar zorg voor goed bestuur en haar perfecte integriteit. Door het algemeen belang boven persoonlijke belangen te plaatsen, toont ze opnieuw haar rol als staatsvrouw', aldus Lutgen nog.
 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig