Proces tegen Belgische vredesactivisten van start gegaan in Londen
Archiefbeeld van de DSEI-beurs in Londen. Foto: AFP

In Londen is maandag het proces gestart tegen acht vredesactivisten, onder wie drie Belgen, die in oktober werden opgepakt tijdens een actie tegen ‘s werelds grootste wapenbeurs. Dat meldt Bram Vranken van Vredesactie, een van de beklaagden. De activisten worden vervolgd voor het blokkeren van de weg en riskeren een boete tot 1.500 pond (bijna 1.860 euro). De uitspraak wordt op 15 april verwacht.

“Wij pleiten onschuldig”, zegt Vranken. “Het Brits rechtssysteem laat immers toe dat een wet overtreden wordt om een grotere misdaad tegen te gaan. Dat was precies wat wij met onze actie probeerden te doen. Met Europese wapens worden wereldwijd misdaden tegen de menselijkheid gepleegd.”

Vranken werd vorig jaar samen met zeven andere activisten opgepakt in Londen voor de start van de tweejaarlijkse beurs van DSEI (Defence and Security Exhibition International). Gedurende een week blokkeerden een honderdtal activisten er de toegangswegen en belemmerden ze de opbouw van de beurs, waar volgens hen ook vertegenwoordigers van regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden op de gastenlijst staan. In 2015 zouden onder meer Saoedi-Arabië, Qatar, Azerbeidzjan en Bahrein zijn uitgenodigd.

“Dit is de absurditeit voorbij. Terwijl voor dictatoriale regimes en oorlogsmisdadigers de rode loper wordt ontrold, moeten vredesactivisten zich verantwoorden voor de rechtbank. Niet wij, maar de wapenhandel zou vandaag op de beklaagdenbank moeten staan”, besluit Vranken.