VIDEO. Owngoal en gemiste strafschop nekken AA Gent
Foto: rr
De topper tussen leider Club Brugge en kampioen AA Gent bleef lange tijd potdicht. De thuisploeg was na rust duidelijk de betere maar botste aanvankelijk op het doelhout en een sterke doelman Sels. Scoren lukte pas met de hulp van Gent-speler Mitrovic, die tien minuten voor tijd een owngoal scoorde. De bezoekers kregen nog een strafschop maar een bleke Kums miste en Izquierdo dikte in de extra tijd nog aan tot 2-0. Door deze zege heeft Club Brugge na twee speeldagen in Play-off 1 al zeven punten voorsprong op AA Gent, mits winst in Waregem kan Anderlecht zondag wel nog naderen tot op vier punten van de leider.

Denswil nam in de defensie de plek in van de geschorste Poulain. Diaby keerde dan weer terug uit schorsing en Izquierdo kreeg de voorkeur op Gedoz, een licht geblesseerde Vossen viel af als negentiende man. Bij AA Gent startten Rafinha en Mitrovic in de basis voor Nielsen en Gershon. Neto was weer fit en Milicevic speelde zijn plek kwijt aan Simon.

Leider Club Brugge startte de topper met vier punten voorsprong op de Buffalo’s en het belang van de wedstrijd was dan ook groot. Beide ploegen gunden elkaar geen millimeter ruimte en de man in balbezit werd meteen opgejaagd. De intensiteit lag hoog, maar door de vele (kleine) overtredingen kregen we nauwelijks een voldragen aanval te zien. Club Brugge had het betere van het spel, versierde veel hoekschoppen maar kon amper dreigen. In de negenendertigste minuut ging een schot van Meunier rakelings over. En AA Gent? Dat bevestigde voor rust zijn vormdip van de laatste weken, vooral omdat Gouden Schoen Sven Kums nauwelijks in het stuk voorkwam.

Vanhaezebrouck greep in en bracht aan de rust Milicevic in plaats van Simon. Maar ook de tweede helft bleef lange tijd op slot met vooral vervelende en storende foutjes aan beide zijden met de daarbij horende discussies. Clément moest al snel een geblesseerde Vormer naar de kant halen, Claudemir was zijn vervanger. De sfeer werd grimmiger en Delferière moest steeds vaker brandjes blussen. Op het uur werd het publiek dan toch getrakteerd op een technisch hoogstandje maar de plaatsbal van Izquierdo strandde op de bovenkant van de lat. Even later was Izquierdo opnieuw gevaarlijk maar botste op een sterke Sels. Leandro kwam een bleke Diaby voorin bij Club vervangen. AA Gent kwam ook in de tweede helft amper over de middellijn en ging in het slot ook onderuit toen Mitrovic een voorzet van de pas ingevallen Gedoz in eigen doel verlengde: 1-0. Gent kreeg in de 86ste minuut nog een unieke kans om langszij te komen maar doelman Butelle stopte de strafschop van Kums... Izquierdo maakte er in de extra tijd zelfs nog (verdiend) 2-0 van.

Door deze zege heeft Club Brugge na twee speeldagen in Play-off 1 al zeven punten voorsprong op AA Gent. Mits winst in Waregem kan Anderlecht zondag wel nog naderen tot op vier punten van de leider, bij een nederlaag of puntenverlies van de Brusselaars lijkt de titel al erg dichtbij voor baluw-zwart...

Opmerkelijk:

Michel Preud’homme was geschorst en moest plaatsnemen in de tribune, waardoor Philippe Clément de honneurs waarnam bij Club Brugge. Maar ook daar kon hij het coachen en bijsturen niet laten...

Belangrijkste fases:

6’ Izquierdo zet vanop links voor doel. Er staat niemand van Club Brugge in de kleine rechthoek. Meunier pikt de bal op maar na een verkeerde pass van Diaby is de aanval afgelopen.

9’ Snelle tegenaanval van de Buffalo’s. Simon heeft twee Bruggelingen voor zich, pakt uit met een pirouette en knalt dan hoog over.

12’ Na een kort genomen hoekschop wil Refaelov Sels in de korte hoek verrassen. De doelman laat zich niet doen.

23’ Na een misser van Neto kan De Bock de bal voor doel gooien, maar scoren lukt niet. Mitrovic werkt de bal weg.

25’ Simon heeft iets mooi in gedachten nadat Simons een botsende bal verkeerd inschatte. Simon schiet vanop de middellijn naar doel. Butelle staat ver uit zijn doelmond, maar hij kan zonder al teveel problemen het gevaar neutraliseren.

29’ Refaelov trapt vanuit een bijzonder schuine hoek een vrije trap meteen naar doel. Sels bokst het gevaar weg met beide vuisten.

40’ Meunier heeft zijn verdedigende stelling verlaten en sluipt naar binnen. Hij krijgt de bal aan de rand van de zestien en haalt meteen uit. Zijn poging vliegt rakelings over de lat. Beste kans uit de partij tot nu toe.

41’ Vormer duikt op achter de rug van Rafinha en kan alleen op Sels af. Zijn controle is niet optimaal en gaat dan graag neer. Delferière vindt dit te weinig voor een strafschop. De Nederlander heeft wel verzorging nodig na een botsing met Sels.

52’ Refaelov ziet de vrijstaande Diaby. Die haalt uit vanop zo’n vijfentwintig meter. Over.

59’ Neto draait en besluit vanop afstand naar doel. Butelle ziet het rolletje graag komen. Milicevic stond op de rechterflank moederziel alleen.

60’ Na knullig balverlies van Milicevic slaat Izquierdo aan het dribbelen. Zijn plaatsbal strandt op de bovenkant van de lat.

67’ Vanaken legt op het gepaste moment terug tot bij Izquierdo. Die wil de bal door de netten rammen maar dat is buiten Sels gerekend. De doelman voorkomt ook dat Refaelov in de rebound kan scoren.

80’ GOAL! Met zijn eerste actie van de wedstrijd speelt invaller Gedoz meteen de hoofdrol. De Braziliaan zet staalhard voor doel en Mitrovic plaatst er zijn voet tegen en devieert de bal zo in eigen doel: 1-0.

86’ STRAFSCHOP! Na een slippertje van Coulibaly raakt Izquierdo de enkel van Milicevic. Delferière wijst terecht naar de stip. Butelle redt echter met één hand de elfmeter...

93’ GOAL! Vanaken behoudt het overzicht en stuurt Izquierdo weg. Die blijft kalm en jaagt de 2-0 tegen de touwen. Boeken toe voor AA Gent.

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase!