OVERZICHT. Belgen betrokken bij de Panama Papers
Monsack Fonsecca in Panama Foto: AP

Er zouden 732 Belgen betrokken zijn bij het schandaal van de Panama Papers. Ze zouden via het advocatenkantoor van Mossack Fonseca 1.144 constructies (bedrijfjes) hebben in elf verschillende belastingparadijzen.

Niet enkel mensen uit de financiële wereld en bedrijfsleiders duiken op bij het Panamaschandaal. Ook kleine zelfstandigen, dokters, tandartsen, advocaten, ontwerpers en een zestal mensen uit de sportwereld zouden betrokken zijn. De meeste namen worden pas in mei bekendgemaakt.

Betrokken Belgen

Franco Dragone (64): Een Italiaans-Belgische theaterdirecteur, die bekend is van onder meer Cirque Du Soleil. Er loopt sinds 2015 al een onderzoek tegen Dragone in Bergen, naar fiscale fraude en witwaspraktijken. Zijn betrekking bij de Panama Papers bestaat mede uit een contract tussen Dragone en een Italiaanse choreograaf voor een groots waterspektakel in Azië.

Sebastiaan Saverys (37): de oprichter van het bedrijf Stevia One en de zoon van Marc Saverys, een van de nazaten van de scheepswerf van Temse, aandeelhouder van Grand Platinum Limited, een offshore die opgericht is op de Britse Maagdeneilanden. Saverys is ceo van Durabilis, een investeringsmaatschappij voor het verlenen van steun aan de agribusiness in lagelonenlanden zoals Burkina Faso, Guatemala en Peru. Een dochteronderneming van Durabilis, Fair-Fruit, heeft als concrete doelstelling het opleiden, bijstaan en pre-financieren van Guatemalteekse fruitboeren. Saverys woont in Peru.

Didier Bellens (61): De Belgische zakenman en voormalig directeur van Belgacom, die op 28 februari 2016 overleden is, kreeg veel kritiek voor zijn hoge salaris en de overname van Telindus, waar hij aandeelhouder was. Bellens trad op als directeur voor drie bedrijven op de Britse Maagdeneilanden.

Gery De Cloedt (46): Vertegenwoordiger van de vijfde generatie van de West-Vlaamse ondernemersdynastie De Cloedt. De ingenieur duikt op als gevolmachtigde van twee offshores op de Maagdeneilanden. Gery De Cloedt is officieel in Zwitserland gevestigd.

Stéphane Bleus (43): De ‘Belgische Madoff’ lichtte beleggers voor tientallen miljoenen euro’s op. Hij kreeg van Mossack Fonseca een schermvennootschap met postbusadres in Panama. Op die manier kon hij tegelijk met zijn Belgische bedrijf een schermconstructie in Panama laten opzetten via een bankier op de Bahama’s.

Familie De Spoelberch: Een van de rijkste Belgische families en een van de drie belangrijkste, controlerende aandeelhouders van AB Inbev.

Familie Van den Broeke: Familie van Eddy Van Den Broeke, die het Antwerpse bedrijf Eres, voor bevoorrading en logistiek van bitumen in West-Afrika, uitbouwde tot een belangrijke internationale speler. Van Den Broeke was volgens de documenten de uiteindelijke begunstigde van minstens vijf offshores op de Britse Maagdeneilanden, opgericht tussen 2005 en 2008.

Familie Kandiyoti: De familie Kandiyoti staat als flexibele toeleverancier van stoffen en weefsels aan de textielindustrie aan het hoofd van textielhandel Chemitex. Zes leden van de familie waren tussen 1994 en 2005 directeur of gevolmachtigde van zes offshorevennootschappen op de Britse Maagdeneilanden.

Familie Swenden: De familie uit Rumst is bekend van de baksteenindustrie in de Rupelstreek. Eric Swenden, ex-topman van voedingsbedrijf Vandemoortele en drie familieleden deden beroep op vijf Panamese offshores.

Familie Santens: De Oost-Vlaamse zakenfamilie kwam al in aanvaring met het gerecht wegens belastingsfraude in 2010. De familie was verbonden aan drie offshores op de Britse Maagdeneilanden en de Seychellen. Fiscaal expert en commentator Michel Maus treedt opvallend genoeg op als advocaat voor een tak van de familie.