Het Federaal Parket bevestigde dat Osama Krayem en Naïm al-Hamed, een naam die al langer in het terreurdossier opduikt, een en dezelfde persoon zijn. Verder onderzoek moet uitwijzen of Abrini en Krayem 'de man met het hoedje' en 'de tweede Maalbeek-terrorist' zijn.

Abrini werd samen met twee andere mannen opgepakt in Anderlecht rond 16 uur deze namiddag. Zijn DNA werd teruggevonden in de wagen die werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs, net als in appartementen in Schaarbeek en Vorst. Samen met hem werden nog twee anderen gearresteerd, maar hun identiteit is vooralsnog onbekend. Verder onderzoek moet uitwijzen of Mohamed Abrini de derde man op de luchthaven van Zaventem was, 'de man met het hoedje' dus.

In Laken werden vanmiddag nog twee andere mannen opgepakt: Osama Krayem, een Zweed, en de genaamde Hervé B. M. Die laatste werd met een voertuig gehuurd door Salah Abdeslam opgehaald in Duitsland, en nadien naar België gebracht, aldus het parket.

Het parket bevestigde dat Krayem en Naïm al-Hamed, een naam die al langer in het terreurdossier opduikt, een en dezelfde persoon zijn. Verder onderzoek moet uitwijzen of hij de terrorist is die naast Khalid El Bakraoui liep in het metrostation van Maalbeek. 

Krayem werd alleszins gefilmd in shoppingcentrum 'City 2' in Brussel, waar hij de rugzakken kocht waarin Khalid El Bakraoui explosieven vervoerde.


Het parket wil het nog niet bevestigen, maar volgens onze bronnen is het zeer aannemelijk dat Abrini de zogenaamde 'man met het hoedje' is. Het is twijfelachtig dat de camerabeelden die gisteren verspreid werden door de federale politie hebben bijgedragen tot de arrestatie van de terreurverdachte.

Volgens verschillende Zweedse media is de man op bovenstaande foto Osama Krayem, maar dat werd nog niet officieel bevestigd.

Aanslagen Parijs

De 30-jarige Belgische Marokkaan Abrini werd op 11 november rond 19 uur samen met Salah Abdeslam gefilmd in een tankstation in Ressons, ten noorden van Parijs, aan het stuur van de Renault Clio die twee dagen later gebruikt werd bij de aanslagen. Op 24 november vorig jaar werden die beelden voor het eerst verspreid. 

Donderdag 12 november, de dag voor de aanslagen in Parijs, zou Abrini samen met de broers Abdeslam nog in Sint-Jans-Molenbeek geweest zijn. Dat kon worden opgemaakt uit camerabeelden. Hij zou daar om 3 uur 's nachts nog geweest zijn.

Volgens één van de broers van Abrini was Mohammed op 13 november, de dag van de aanslagen in Parijs, in Brussel. Abrini was een jeugdvriend van Salah Abdeslam. Eén van de broers van Abrini zou vijftien maanden geleden zijn omgekomen in Syrië. Abrini wordt ervan verdacht dat hij Salah Abdeslam bij zijn vlucht heeft geholpen.