Tussen 20 en 45 jaar oud? Dan laat je je best vaccineren tegen mazelen
Foto: Corbis
De Europese Vaccinatieweek focust op de strijd tegen mazelen en wil vooral jongvolwassenen sensibiliseren. Ben je tussen 20 en 45 jaar oud, dan bestaat de mogelijkheid dat je niet (voldoende) gevaccineerd bent en loop je de kans dat je alsnog ziek wordt. Pas vanaf 1985 werd er gevaccineerd tegen mazelen, en niet eens consequent. Het zou kunnen dat je de dans ontspringt, maar jezelf laten vaccineren blijft de beste keuze. Meer nog, voor volwassenen is het vaccin tot eind 2016 volledig gratis.

Karolien Debunne, moeder van drie kinderen, heeft haar kinderen alvast een keer laten vaccineren. “Kind&Gezin is daar nogal streng in”, zegt ze, “en ik ben niet van plan om de tweede vaccinatie te vergeten. Ik weet wat het is om mazelen te krijgen als je ouder bent: ik was 22 jaar toen ik de ziekte kreeg. Mijn jongere broer heeft me besmet. En dat terwijl ik dacht dat ik wel gevaccineerd was.”

Karolien zat in haar laatste jaar aan de universiteit. Haar jongere broer zat twee jaar lager. “Hij kwam op een dag thuis en voelde zich nogal mottig. Hij had een paar dagen voordien tijdens een les naast iemand gezeten die zat te ‘snotteren’. Mijn broer werd ziek, kon zijn bed niet meer uit en had veertig graden koorts. En na een paar dagen kreeg hij rode vlekjes. Mijn moeder dacht eerst aan rode hond, maar dat was een kinderziekte. Dat kon volgens haar niet. Twee oudere huisartsen konden ook niet meteen de juiste diagnose stellen, maar ze sloten mazelen wel meteen uit, omdat dat “toch een kinderziekte” was. En mijn broer was al achttien. Ze dachten aan een virus of allergie, maar mijn broer werd wel zieker. Het was de derde arts, een jongere vrouw, die meteen de juiste diagnose stelde.”

Karoliens broer genas. Een jonge kerel in de fleur van zijn leven, gezond en vol levenskracht, heeft doorgaans niet erg veel last van de ziekte. Maar voor Karolien moest het nog beginnen: “Ik had nogal wat medelijden met mijn broertje”, lacht ze, “en ik was dikwijls bij hem op bed gaan zitten, om hem wat gezelschap te houden. Iets wat ik dus beter niet gedaan had, want ook ik kreeg mazelen. Ik was er nochtans van overtuigd dat ik gevaccineerd was. Dat was ook zo, volgens mijn moeder, maar blijkbaar maar een keer. Ik had het dus ook zitten. De dokter vertelde me dat ik me erg moe zou voelen, en dat ik niet moest schrikken als ik ’s avonds voor de tv in slaap zou vallen. Wat gebeurde. Ik had hoge koorts, jeuk en was moe. Ik weet nog goed dat ik net in die periode naar een concert wou van een van mijn favoriete bands. Ik had maanden vooraf al een ticket gekocht, maar dat viel dus in het water. Toen een vriendin mijn broer kwam oppikken, hij ging in mijn plaats, en mij zag staan, met mijn rode, opgezwollen gezicht, kon ik uit haar blik opmaken dat ik er echt niet uitzag. Het was pure afschuw (lacht). Ik leek op een gezwollen aardbei.”

Uitzieken

“Uitzieken, dat was het enige wat ik kon doen. En rusten. Er bestaat geen geneesmiddel tegen mazelen, maar soms word je wel antibiotica voorgeschreven. Niet tegen mazelen, maar tegen een mogelijke, bijkomende bacteriële infectie zoals een oor- of longontsteking. Ik woonde gelukkig nog thuis. Mijn moeder heeft me heel goed verzorgd, maar ik kan me inbeelden dat studenten op kot er erg van kunnen afzien. Mazelen is geen klein griepje of een verkoudheid die na drie dagen voorbij is. Mazelen verzwakt je en dan hebben ook andere aandoeningen toch meer kans om zich te ontwikkelen. Maar, je kunt dat allemaal makkelijk vermijden door je te laten vaccineren!”

Eind goed, al goed. Al bestond de kans wel dat Karolien niet ziek was geworden, mocht ze onmiddellijk na de diagnose bij haar broer haar tweede vaccinatie gehad hebben.