Doel 1 opnieuw opgestart
Foto: REUTERS
Kerncentrale Doel 1 is vannacht rond 2.15 uur heropgestart. Dat verklaarde Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert. Het technisch defect waardoor de centrale stopgezet werd, werd veroorzaakt door een storing op de aansturing van de vermogensregeling in het nucleaire gedeelte.

De kernreactor Doel 1 is in de nacht van woensdag op donderdag stilgevallen na een technisch defect in het nucleaire deel van de installatie. Dat heeft de uitbater Electrabel in de late namiddag gemeld. Volgens Electrabel liep iets mis met de aansturing van de vermogensregeling. Een elektronisch probleem, volgens de woordvoerster van Electrabel, waaraan vrij snel verholpen kan worden.

Bij het Fanc was echter te horen dat de aansturing mankeerde nadat eerder een pomp van het koelwatercircuit van de reactor in panne viel. De pomp weigerde dienst door een gebrek aan smeerolie, was donderdag te horen bij het Fanc.

Zeldzaam

Pannes in het nucleaire deel van Belgische kerncentrales zijn eerder zeldzaam. De voorbije maanden vielen enkele andere reactoren stil maar dat was telkens te wijten aan een defect in het niet nucleaire deel van de installatie.

Zowel bij Electrabel als bij het Fanc wordt beklemtoond dat er geen enkel veiligheidsprobleem is geweest.

De kerncentrale werd vannacht rond 02.15 uur na correctieve acties opnieuw aan het net gekoppeld. In de loop van de dag wordt de capaciteit geleidelijk aan verder verhoogd tot volle capaciteit.

Minimalisering

Intussen stoort de partij Groen zich aan de 'minimalisering' van de opeenstapeling van incidenten in de Belgische kerncentrales. Voorzitter Kristof Calvo zegt de kwestie alvast te zullen aankaarten bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

'Bij eerdere incidenten zei men steeds "maak u geen zorgen, het incident gebeurde in het niet-nuclaier gedeelte". Nu er wel een incident in het nucleaire gedeelte is, luidt het dat "het veiligheidssysteem goed heeft gewerkt". Ik stoor me aan het geminimaliseer, aan de schijnbaar ongebreidelde creativiteit die aan de dag wordt gelegd om te zeggen dat er zeker geen gevaar is geweest. Wat is het volgende? "Gelieve uw jodiumpillen in te nemen”?', zegt Calvo.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig