Belg gearresteerd voor intimidatie Roemeense topaanklager
Laura Codruta Kovesi Foto: AP

In Roemenië zijn twee mannen opgepakt onder verdenking van het oprichten van een criminele groep die een Roemeense hoofdaanklager tegen corruptie, Laura Codruta Kovesi, lastig viel en intimideerde. Een van de twee mannen is een Israëlische Belg.

Ron Weiner, een Israëlische staatsburger, en David Geclowicz, uit België, werden zondag 3 april aangehouden in Roemenië. De twee waren actief bij Black Cube in Londen, een private Israëlische inlichtingendienst die tot vorige maand onder leiding stond van erevoorzitter Meir Dagan, een voormalig hoofd van de Israëlische geheime dienst Mossad. Black Cube identificeerde de twee verdachten.

Weiner en Geclowicz worden beschuldigd van het hacken van e-mails van Laura Codruta Kovesi's naasten. Kovesi staat aan het hoofd van het anticorruptieagentschap in Roemenië. Ook familieleden van Kovesi werden vrees aangejaagd. 

Black Cube is een onderzoek gestart naar de zaak en zoekt 'naar bewijzen van ernstige corruptie in de Roemeense regering en haar agentschappen’, bevestigt persagentschap AP. Volgens Black Cube zijn de beweringen tegen de twee gearresteerden ‘ongegrond en onjuist’.

‘Bij internationale activiteiten werkt Black Cube onder bepaalde professionele begeleiding van juridische adviseurs van elk rechtsgebied', aldus Black Cube. 

Harde tante

Kovesi bevestigt dat pogingen van de hackers mislukt zijn. Bekend voor haar harde aanpak van corruptie op hoog niveau, werd Kovesi vorige maand voor een tweede termijn als hoofdaanklager van het anticorruptieagentschap in Roemenië benoemd. Ze houdt de functie sinds 2013.

In 2015 vervolgde haar agentschap 1.250 corruptiegevallen. Onder meer een voormalig premier en vijf voormalige ministers waren betrokken bij corruptie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig