Europese lidstaten lopen 168 miljard euro btw mis
Pierre Moscovici. Foto: EPA

De Europese Commissie heeft donderdag haar actieplan voorgesteld dat een eerste stap moet vormen richting een eengemaakte btw-ruimte binnen de EU. Bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici wil het systeem eenvoudiger en meer fraudebestendig maken en de lidstaten zo een pak btw-inkomsten laten recupereren.

Het totale bedrag aan btw dat in 2013 alleen misgelopen werd, bedraagt zowat 168 miljard euro. Grensoverschrijdende fraude zou daarbij goed zijn voor 50 miljard.

Het huidige btw-systeem voor internationale transacties bestaat sinds 1993. De praktijk leert dat het niet waterdicht is tegen fraude, met name via btw-carroussels. De Europese Commissie heeft de voorbije jaren al vaker maatregelen aangekondigd rond fraudebestrijding en een betere uitwisseling van informatie.

In 2017 zou een concreet voorstel komen met definitieve regels rond een unieke btw-ruimte. Daarbij zouden de grensoverschrijdende operaties net als nu onderhevig blijven aan de btw van de betrokken lidstaat, maar de manier waarop de belasting wordt geïnd zou stelselmatig evolueren naar een meer fraudebestendig systeem.